ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες

Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ  μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες

Βαθιά οικονομική ανάσα παίρνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε στη βουλή, στο νομοσχέδιο «Μέτρα στήριξης και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα του ΥΠΟΙΚ και άλλες διατάξεις», τους απαλλάσσει από το ΦΠΑ.

Με τη διάταξη αυτή, από το νέο έτος, μπορούν να εξαιρεθούν από το ΦΠΑ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ.

Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ να επιλέγουν αν θα μείνουν στο καθεστώς ή αν θα εξαιρούνται από τις τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ. Αυτό ισχύει και για επαγγελματίες οι οποίοι αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, δηλαδή τα λεγόμενα μπλοκάκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται ότι περίπου 420.000 είναι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που έχουν χαμηλό τζίρο και θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 να εξαιρεθούν από το καθεστώς ΦΠΑ.

Με τη νέα διάταξη, εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας επιλέξει από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 να εξαιρεθεί από το ΦΠΑ, τότε οι υπηρεσίες που θα παρέχει και στις αποδείξεις που θα κόβει δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ. Σημειώνεται ωστόσο ότι στην αγορά των υλικών για την εργασία του, θα πληρώνει το κόστος του προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Όσοι τελικά πάντως εξαιρεθούν και δικαιούνται μέχρι σήμερα επιστροφή ΦΠΑ, από το νέο έτος δε θα την παίρνουν, καθώς ο ΦΠΑ που κατέβαλαν δεν θα μπορεί να εκπέσει, αλλά παράλληλα θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.

Από το βήμα της Βουλής, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε μάλιστα ότι, με βάση τα στοιχεία του 2013, στη διάταξη αυτή μπορούν να υπαχθούν περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 42% των επιχειρήσεων που είναι υποκείμενες σε αυτό το φόρο.

«Δεν είναι λαϊκισμός, είναι πραγματισμός. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις επιχειρήσεις από τα σημερινά δεσμά» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης ο οποίος εξήγησε ότι:

- Πρώτον: διευκολύνονται έτσι οι μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν, αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
- Δεύτερον: μειώνεται το διοικητικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την φορολογική διοίκηση
- Τρίτον: απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό ώστε να «τρέξει» τους ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις «εκεί που γίνεται το πάρτι».

«Η υπαγωγή στο καθεστώς αυτό είναι προαιρετική», διευκρίνισε ο υπουργός, τονίζοντας πως είναι μια ρύθμιση συμβατή με την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε τον μικρό επιχειρηματία που πονάει», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Διπλό "μπλόκο" ενόψει στις αποφάσεις για τους ένστολους