ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι επαγγελματίες απαλλάσσονται από το ΦΠΑ

Ποιοι επαγγελματίες απαλλάσσονται από το ΦΠΑ

Διαβάστε αναλυτικά σε ποιες κατηγορίες αναφέρεται η σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο Γ. Μαυραγάνης

Την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 από τον ΦΠΑ προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, την οποία επεξεργάστηκε σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Με τη σχετική διάταξη μειώνεται το διοικητικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τη φορολογική διοίκηση, ενώ περαιτέρω διευκολύνονται οι μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν.

Το μέτρο όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη θα είναι προαιρετικό και αφορά 415.000 επιχειρήσεις και για να απαλλαγεί κάποια επιχείρηση ή επιτηδευματίας από τον ΦΠΑ θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην αρμόδια εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 415.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν κατ’ έτος μηδενικό τζίρο ή το πολύ μέχρι 10.000 ευρώ. Στο σύνολό τους διεκδικούν επιστροφές πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ περίπου 200 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Δηλαδή ο ΦΠΑ επί των εσόδων τους είναι μικρότερος κατά 200 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ των δαπανών τους, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποχρεούται να τους επιστρέφει κάθε χρόνο ΦΠΑ ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την τροπολογία:

1. Απαλλάσσονται από τον υποχρέωση δήλωσης και καταβολής του ΦΠΑ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική χρήση είχαν ακαθάριστα έσοδα, χωρίς τον φόρο προστιθέμενης αξίας μέχρι 10.000 ευρώ.

2. Αντίθετα δεν απαλλάσσονται ακόμα και αν έχουν ακαθάριστα έσοδα κάτω των 10.000 ευρώ: • οι αγρότες που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς • επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είναι εγκαταστημένοι στο εσωτερικό της χώρας και η • παράδοση καινούργιου μεταφορικού μέσου.

3. Οσοι επιλέξουν την απαλλαγή από τον ΦΠΑ, στην περίπτωση που σε μία διαχειριστική χρήση υπερβούν το ποσό των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ.

4. Στην περίπτωση που η πρώτη διαχειριστική περίοδος αφορά χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να υπαχθεί στο νέο καθεστώς, θα γίνεται αναγωγή των ακαθάριστων εσόδων σε ετήσια βάση.

5. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι η υποβολή αίτησης στο τμήμα Μητρώου.

6. Όταν μία επιχείρηση μετατάσσεται υποχρεωτικά ή προαιρετικά από το ένα καθεστώς στο άλλο, κατά την έναρξη συγκεκριμένης διαχειριστικής περιόδου τα αποθέματα των εμπορεύσιμων αγαθών, τα οποία υπάρχουν κατά τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου απογράφονται υποχρεωτικά και αποτιμώνται και υπάρχει υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ που έχει εκπεσθεί όταν η επιχείρηση μετατάσσεται από το κανονικό στο απαλλασσόμενο καθεστώς και δικαίωμα έκπτωσης αντίστοιχα, όταν μετατάσσεται από το απαλλασσόμενο στο κανονικό καθεστώς.

7. Όσοι υπαχθούν στο απαλλασσόμενο καθεστώς έχουν υποχρέωση έκδοσης φορολογικών στοιχείων στα οποία θα αναγράφουν την ένδειξη «χωρίς φόρο προστιθέμενης αξίας - απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων» και δεν δικαιούνται να εκπέσουν τον φόρο εισροών τους.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν από τον ΦΠΑ

Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες