ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕΑ: Οι συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων κινδυνεύουν από το ΕΤΕΑ

ΕΕΑ: Οι συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων κινδυνεύουν  από το ΕΤΕΑ

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, κατηγορεί την κυβέρνηση για την τελευταίας στιγμής τροπολογία με την οποία όλα τα ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών όπως βενζινοπωλών, αρτοποιών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, μηχανικών, συμβολαιογράφων, ιδιοκτητών εφημερίδων κ.α. συγχωνεύονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Κύκλοι των βενζινοπωλών, όπως αναφέρει το επιμελητήριο, ήταν οργισμένοι με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια ακόμη απόφαση υποβάθμισης, έως αφανισμού του ταμείου τους. Μάλιστα θεωρούν απαράδεκτο τον εκβιασμό που τίθεται για μετατροπή σε επαγγελματικό ταμείο αν δεν αποδεχτούν την ένταξη. Τα επαγγελματικά ταμεία ως γνωστό είναι εθελοντικά πράγμα που δεν διαφέρουν από την ιδιωτική ασφάλιση σε ασφαλιστικές εταιρείες, άρα δεν έχουν και πολλούς λόγους οι ασφαλισμένοι να είναι σε αυτά. Αν δεν δεχτούν, θα περάσουν στα ισχύοντα στο ΕΤΕΑ με αποτέλεσμα το συνεχές κούρεμα των συντάξεων.

«Όπως ακριβώς συνέβη με τους ένστολους, αν τα συνδικαλιστικά όργανα των παραπάνω επαγγελμάτων δεν πάρουν το ρίσκο να συστήσουν επαγγελματικά ταμεία έως τις 30 Ιουνίου 2015, θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ» σημειώνεται σχετικά στην ανάρτηση.

Συνολικά, όπως επισημαίνεται, το παραπάνω μέτρο αφορά περισσότερους από 250.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Η κυβέρνηση έχει δώσει περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουλίου του 2015 στους αστυνομικούς και τις άλλες επαγγελματικές οργανώσεις, ώστε να προχωρήσουν στη μετατροπή των επικουρικών τους ταμείων σε αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, προκειμένου να μείνουν εκτός ΕΤΕΑ. Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλειας και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας και τα υπόλοιπα επικουρικά θα υπαχθούν στο ΕΤΕΑ.

Σημειώνεται τέλος ότι η επικουρική ασφάλιση ελευθέρων επαγγελματιών διέπεται από ειδικούς κανονισμούς, καθώς δεν υπάρχει εργοδοτική εισφορά. «Εδώ έρχεται το θέμα να διευθετηθεί "ετσιθελικά" με υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εν λόγω επικουρικής ασφάλισης. Οι συντάξεις των αυτοαπασχολούμενων, κινδυνεύουν άμεσα από το μαχαίρι του ΕΤΕΑ σε περίπτωση που οι ίδιοι δεν αναλάβουν πρωτοβουλία να ιδρύσουν επαγγελματικά ταμεία» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστεεπίσης

Επιχειρηματική ευκαιρία τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά