ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρήκαν στατιστικό «παράθυρο» για τον ΕΝΦΙΑ

Βρήκαν στατιστικό «παράθυρο» για τον ΕΝΦΙΑ

Μέχρι το Μάρτιο του 2015 οι δόσεις!

Όταν θέλει η κυβέρνηση όλα γίνονται… Τι κι αν φώναζε τόσο καιρό ο κόσμος ότι δεν αντέχει όλους αυτούς τους φόρους μαζεμένους, οι πολιτικοί μας δεν καταλάβαιναν τίποτα..

Έπρεπε να πάρουν χαμπάρι ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι πέρα για πέρα λάθος, με βάση τον τρόπο που υπολογίζεται, για να φέρουν αλλαγές. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Εν μέσω κατακραυγής, κοινωνικής και πολιτικής, αλλά και πρόωρου ..προεκλογικού κλίματος (;) οι παρατάσεις για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ διαδέχονται η μια την άλλη. Από τα τέλη Ιουλίου πήγαμε στο τέλος Αυγούστου και η πρώτη δόση τελικά, πάει για το τέλος Σεπτεμβρίου.
Έπρεπε να πάρουν γνωμοδότηση από την ΕΛΣΤΑΤ για να προτείνουν στην τρόικα τις επόμενες ημέρες, οι δόσεις να γίνουν εφτά και να πάνε μέχρι και τον Μάρτιο του 2015.

Προσέξτε όμως τι θέλουν να κάνουν και τι «παραθυράκια» χρησιμοποιούν:

Σε περίπτωση που η τρόικα πει «ναι» στις επτά δόσεις μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να «τερτίπια» να βάλουν στον προϋπολογισμό του 2014, δόσεις που θα πληρωθούν το 2015!

Επισήμως ο προϋπολογισμός κάθε έτους λήγει το Φεβρουάριο του επόμενου. Δηλαδή, όποιοι φόροι εισπραχθούν μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015, η κυβέρνηση μπορεί να τους υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2014, προκειμένου να κλείσει «τρύπες».

Ωστόσο, τώρα το πήγαν ένα μήνα παραπέρα, μέχρι τον Μάρτιο του 2015, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ διαβουλεύτηκε με την Eurostat. Σκοπός φυσικά, δεν ήταν το να έχουν και με τη «βούλα» την έγκριση των στατιστικών αρχών για να αυξήσουν τις δόσεις. Στόχος, είναι να μπορέσουν να βάλουν τα έσοδα αυτά μέσα στον προϋπολογισμό του 2014, που συνολικά για τον ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί να μπουν στα κρατικά ταμεία περί τα 2,65 δισ. ευρώ.

Ο πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου όμως, υπάρχει και για ένα ακόμα λόγο: φοβούνται ότι αν οι δόσεις από τέσσερις γίνουν επτά, ενδέχεται η εισπραξιμότητα του φόρου να είναι μικρότερη. Δηλαδή, εκεί που υπολόγιζαν πχ ότι θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ το 80% του κόσμου τελικά θα υπάρξει «χαλάρωση» και θα πληρωθεί από το 75%. Αυτό το 5% του παραδείγματος μπορεί να είναι κάμποσα εκατομμύρια ευρώ.

Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί μέχρι τις 26 Αυγούστου, όταν και θα ανοίξει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Μαζί με τα λάθη της πρώτης εκκαθάρισης, που μοίρασαν «εγκεφαλικά» στους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα έρθουν αλλαγές και στα κενά διαμερίσματα, επιπλέον απαλλαγές για ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων και τις μειώσεις των συντελεστών σε 4.000 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα. Το τελευταίο μάλιστα, είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις αρχές Αυγούστου και είχε αναγκάσει το νυν Υπουργό Οικονομικών να δηλώσει ότι έγιναν πολλές αλλαγές, αφού τα λάθη ήταν ακόμα περισσότερα.

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελία – «βόμβα»: «Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε γραμμένος στα αγγλικά»

ΕΝΦΙΑ: Σε δυο φάσεις οι διορθώσεις - «Ναι» στις παραπάνω δόσεις