ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυόμιση χρόνια θα κάνουν να φτιάξουν τον ΕΝΦΙΑ

Δυόμιση χρόνια θα κάνουν να φτιάξουν τον ΕΝΦΙΑ

Ξεκίνησε στο Υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία για την ανάδειξη των νέων αντικειμενικών αξιών στη χώρα, καθώς ως γνωστόν, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας γίνεται με λάθος στοιχεία, αφού τα πάντα στην αγορά έχουν αλλάξει.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα μας έρθουν σε περίπου δυόμιση χρόνια, για να εφαρμοστούν στις αρχές του 2017, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο μνημόνιο.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αντικειμενικές αξίες με τις οποίες γίνεται και ο υπολογισμός των φόρων στα ακίνητα, είναι πλέον πολύ μεγαλύτερες από τις αγοραίες.

Παράδειγμα, σπίτι που μπορεί να υπολογίζεται από το κράτος ότι έχει αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, μπορεί να πουληθεί (αν βρεθεί αγοραστής) ακόμα και 80.000 ή 100.000 ευρώ. Οι τιμές στην αγορά είναι πολύ χαμηλότερες, αφού πλέον κανείς δεν αγοράζει. Η ζήτηση δηλαδή είναι που μικρότερη από την προσφορά. Και τα απούλητα σπίτια είναι αμέτρητα!

Ακόμα και αν κάποιος αγοράσει ένα σπίτι, θα πληρώσει πολύ λιγότερα από την αντικειμενική αξία, αλλά ο φόρος ακινήτων που θα του έρθει θα είναι σε τιμές προ κρίσης!

Το θέμα είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με τις αντικειμενικές αξίες του 2007, προ 7 ετών δηλαδή, όταν η κρίση δεν είχε έρθει. Τότε οι τιμές των ακινήτων ήταν ακόμα στα ύψη.

Είναι χαρακτηριστική δε, η αντίδραση πρώην είναι κορυφαίου στελέχους του Υπουργείου Οικονομικών που έλεγε ότι αν ο ΕΝΦΙΑ υπολογιζόταν με νέες αντικειμενικές αξίες, τότε το ποσό που θα έμπαινε στον κρατικό κορβανά, θα ήταν χαμηλότερο από τα 2,65 δις που προβλέπεται για φέτος, υπονοώντας ότι ο κόσμος θα πλήρωνε λιγότερο φόρο.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Παίζουν τις… κουμπάρες με τις δόσεις

Για δύο χρόνια ακόμα θα πληρώνουμε φόρους με πλαστές αντικειμενικές

Ζητούν 5,8 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ από το Αστεροσκοπείο

ΕΝΦΙΑ: Πολλές οι δόσεις αλλά λίγες οι αλλαγές