ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγχωνεύει τις εισηγμένες του στη Wall Street ο Μαρινάκης

Συγχωνεύει τις εισηγμένες του στη Wall Street ο Μαρινάκης
Αίσθηση προκαλεί στην ναυτιλιακή κοινότητα και στη Wall Street η απόφαση του Έλληνα εφοπλιστή...

Αίσθηση προκαλεί στην ναυτιλιακή κοινότητα και στη Wall Street η απόφαση του Έλληνα εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη να συγχωνεύσει τις δύο εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακές του.

Συγκεκριμένα η Capital Product Partners προχωρά στην συγχώνευσή της με την Crude Carriers σε ένα νέο σχήμα με την επωνυμία Capital Product Partners. Η εταιρική οντότητα που προκύπτει θα είναι η όγδοη μεγαλύτερη ναυτιλιακή στις ΗΠΑ όσον αφορά το τονάζ της χωρητικότητας καθώς η Capital διαχειρίζεται στόλο 21 πλοίων, και η Crude πέντε πλοία.

Η διαχείριση του στόλου θα παραμείνει στην ιδιωτική ναυτιλιακή εταιρεία Capital Maritime, συμφερόντων Μαρινάκη. Η είδηση προκάλεσε την άνοδο των μετοχών της Crude Carriers κατά 12,3% και την υποχώρηση αυτής της Capital Product Partners κατά 12,5% καθώς η αγορά έσπευσε να προεξοφλήσει την σχέση ανταλλαγής μετοχών. Η σχέση θα είναι 1,56 κοινές μετοχές της CPLP για κάθε μετοχή της Crude Carriers .

Ο Μαρινάκης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους ταχύτερα ανερχόμενους παίκτες παγκοσμίως στην ειδική επετηρίδα του TradeWinds.

Δραστηριοποιείται στα μεγάλα και μεσαία δεξαμενόπλοια, τόσο με την Capital όσο και με την Crude Carriers. Ο όμιλός του θεωρείται από τους μεγαλύτερους συνεργαζόμενους εταίρους της ΒΡ, ενώ κατά το Lloyd’s χτίζει εξίσου καλές σχέσεις και με την Shell. Έχει στόλο με περισσότερα από 40 πλοία, ενώ έχει εισέλθει και στον κλάδο των κοντέινερ και των φορτηγών.

Η νέα εταιρεία θα μπορεί να επωφεληθεί από τις πολύ καλές σχέσεις της διαχειρίστριας με μεγάλους παίκτες. Υπενθυμίζεται η χρονομίσθωση σε σημαντικά υψηλότερη τιμή από αυτή την οποία είχε κλείσει πριν ένα χρόνο για άλλο δεξαμενόπλοιο που πέτυχε με την βραζιλιάνικη πετρελαϊκή-γίγαντα Petrobras η Capital Product Partners συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη.

Συγκεκριμένα το ναυπήγησης 2007 δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών 47,728 dwt και με δυνατότητες πλεύσης σε παγωμένες θάλασσες (ice-class) που φέρει το όνομα Axios έκλεισε στα 13.500 δολάρια ημερησίως για 12 μήνες έναντι 12.500 που έπαιρνε μέχρι τις αρχές αρτίου από την "ομόσταυλη" της Capital, Capital Maritime & Trading. Η τελευταία ανήκει επίσης στα συμφέροντα Μαρινάκη.

Ο Έλληνας εφοπλιστής έδειξε ότι μπορεί να επιτύχει ναύλους καλύτερους για τα καράβια της εισηγμένης του ενώ ενδυναμώνει τις σχέσεις του με τις μεγάλες πετρελαϊκές. Με την Petrobras δουλεύει και το αδελφό πλοίο του Axios, το Anemos που είναι ναυλωμένο για 3 χρόνια έναντι $14.250 έως το 2013. Με το deal αυτό η εισηγμένη έχει εξασφαλίσει χρονομισθώσεις για το 75% του στόλου της το 2011 και το 49% το 2012.

Πηγή: www.newscode.gr