ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλης Μυστακίδης: Ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας

Τέλης Μυστακίδης: Ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας
Μετά το Σπύρο Λάτση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times...

Ο Τέλης Μυστακίδης είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας, μετά το Σπύρο Λάτση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην εταιρία-κολοσσό εμπορίας και μεταφοράς πρώτων υλών "Glencore" που η περιουσία της αποτιμάται στα 61 δισ. δολάρια και στην οποία ο κορυφαίος μέτοχος Τέλης Μυστακίδης, επικεφαλής των τμημάτων χαλκού και μολύβδου στην επιχείρηση, μαζί με τον Ισπανό Ντανιέλ Ματέ, κατέχουν 6% έκαστος, αξίας 3,7 δισ. δολαρίων.

Ο Τέλης Μυστακίδης 49 ετών, επικεφαλής των τμημάτων χαλκού και μολύβδου της επιχείρησης, γεννήθηκε στην Ελλάδα και σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics . Στην "Glencore" προσελήφθη το 1993.

Ο Ιβάν Γκλέιζενμπεργκ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, θα καταστεί ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ευρώπης μετά την αρχική δημόσια προσφορά της Glencore, δεδομένου ότι η αξία της συμμετοχής του στη μεγαλύτερη εμπορική εμπορευμάτων του κόσμου θα ανέβει σχεδόν σε 10 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το άρθρο, η αξιολόγηση της "Glencore" την Τετάρτη στη δημόσια εγγραφή, κυμάνθηκε από 48-58 δισ. δολάρια.

Ακολουθώντας την έκδοση καινούριων μετοχών στα 7,9 δισ. δολάρια, η εταιρία θα έχει αποτίμηση 61 δισ. που είναι ένα νούμερο που αντιπροσωπεύει την μέση τιμή στο εύρος της αποτίμησης.

Ο Ιβάν Γκλέιζενμπεργκ, τονίζει η Financial Times, που κατάγεται από τη Νότια Αφρική, ξεκίνησε στην εταιρία το 1984 ως εκπαιδευόμενος στο Γιοχάνσεμπορουργκ και ώθησε την Glencore στην κορυφή. "Για τον Ιβάν το trading είναι τρόπος ζωής και όχι δουλειά", αναφέρει στέλεχος ανταγωνιστικής εταιρίας. Αυτή η τεράστια αποτίμηση της εταιρίας μπορεί κανείς να την παραλληλίσει με την εγγραφή της Goldamn Sachs στο χρηματιστήριο.

Και οι δύο εταιρίες φημίζονταν για την μυστικότητα τους και για την εταιρική κουλτούρα που έφεραν την επιτυχία.

Αυτή η δημόσια εγγραφή είναι η μεγαλύτερη που γίνεται στο Λονδίνο και η τρίτη στην Ευρώπη και αναμένεται να φέρει μεγάλες αμοιβές για τις εμπλεκόμενες ανάδοχες τράπεζες, όπως η Citigroup, Credit Suisse και Morgan Stanley και άλλες τράπεζες.

Η τελική αποτίμηση της εταιρίας θα ανακοινωθεί στις 19 Μαίου και στις 24 του τρέχοντος μήνα θα γίνει η εγγραφή της εταιρίας στο Λονδίνο και στις 25 στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: www.newscode.gr