ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία

Έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε με τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ και τις καθυστερήσεις μέχρι η τρόικα να δώσει το... πράσινο φως στην κυβέρνηση, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στην βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με τις διορθώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, έκπτωση 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα και τα κενά σπίτια

Όπως έγινε γνωστό προτού κατατεθεί η επίμαχη τροπολογία, η οποία έχει «πονοκεφαλιάσει» το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να προκαλέσει ακόμα περισσότερες δυσκολίες στους ήδη βεβαρημένους φορολογούμενους, θα δοθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης προκειμένου να την μελετήσουν και να ανάψουν το «πράσινο φως» για την κατάθεση της.

Στη χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του κ. Γκ. Χαρδούβελη, του κ. Γ. Μαυραγάνη και της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κ. Κ. Σαββαΐδου, αποφασίστηκε η έκπτωση να είναι στα όρια του 20%, γεγονός που μόνο ικανοποίηση δεν αφήνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε μικρές εκπτώσεις, καθώς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα ακίνητα είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Έτσι τους... παίρνει όλους η μπάλα, αδιακρίτως.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του 2013 τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9 και το έντυπο Ε2. Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να αδικηθούν όσοι έχουν ξενοίκιαστα διαμερίσματα κατά το τρέχον έτος. Πάντως, μέχρι χθες το βράδυ δεν ήταν έτοιμη η σχετική διάταξη.

Εφόσον πάντως αποφασιστεί να ενταχθούν και όσοι το 2014 είχαν κενά διαμερίσματα, θα κληθούν να κάνουν αίτηση βεβαιώνοντας ότι τα ακίνητά τους εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία προκειμένου να μειωθεί και σε αυτούς ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Δηλαδή μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, θα ακολουθήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, όπου θα γίνουν οι διορθώσεις στους 4.000 οικισμούς και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις απαραίτητες διορθώσεις - συμπληρώσεις. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο εντοπισμός των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι δύσκολη διαδικασία, αφού τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο αφορούν μόνο κτίσματα τα οποία παρέμειναν κενά το προηγούμενο έτος (2013) για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, αλλά δεν υπάρχει η πληροφορία για το εάν αυτά τα ακίνητα είναι και μη ηλεκτροδοτούμενα. Τα δεδομένα αυτά υπάρχουν μόνο στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΔΕΗ.

Εν τω μεταξύ, αγώνα δρόμου προκειμένου τα νέα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ αλλά και τα διορθωμένα εκκαθαριστικά να «ανέβουν» στο Taxis έως την επόμενη Δευτέρα ξεκινούν από σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Ερώτηση «γαλάζιων» βουλευτών για τον ΕΝΦΙΑ

48ώρες μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ για τον ΕΝΦΙΑ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «πάρει κεφάλια» 21 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση σύμφωνα με την οποία ρωτούν τον υπουργό οικονομικών αν ο «αρχιτέκτονας του ΕΝΦΙΑ» Ν. Καραβίτης παραμένει σύμβουλος στο υπουργείο.

Διαβάστε επίσης:

Κοροϊδία με τις φοροελαφρύνσεις

Σαμαράς: Μείωση 30% στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πώς χάνουν την απαλλαγή και τις εκπτώσεις χιλιάδες νοικοκυριά

Στον αέρα οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ λόγω τρόικας...