ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφεύγει τον κίνδυνο γενικευμένου αποπληθωρισμού η Ευρώπη

Αποφεύγει τον κίνδυνο γενικευμένου αποπληθωρισμού η Ευρώπη

Στην αποφυγή μιας εκδήλωσης γενικευμένου αποπληθωρισμού οδεύει η Ευρώπη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, Γενς Βάιντμαν ο οποίος προέβλεψε πως η ανάπτυξη στην ομάδα κρατών αυτή θα παραμείνει αδύναμη και κατά το 2015.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής δεν βλέπει σημαντικούς κινδύνους (εκδήλωσης γενικευμένου) κλιμακούμενου αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη», είπε ο Βάιντμαν στο Μιλάνο, έπειτα από μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στην οποία έλαβε μέρος.

Ο ίδιος, συμπλήρωσε: «Η νομισματική πολιτική είναι δίχως αμφιβολία σε μια δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή».

Ακόμη, ο Βάιντμαν είπε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της ΕΚΤ ενέχουν κινδύνους.

Ιδιαίτερα ο Βάιντμαν στάθηκε στον «κίνδυνο οι πολιτικοί να επιβραδύνουν τις προσπάθειες προώθησης των μεταρρυθμίσεων και τον κίνδυνο οι επενδυτές να αναλάβουν υπέρμετρα ρίσκα σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων, κάτι το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη, η οποία έχει συνολικό ΑΕΠ που ανέρχεται σε 9,6 τρισεκ. ευρώ, βρισκόταν στο 0,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, κάτι που οδήγησε στην απροσδόκητη νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στις αρχές αυτού του μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Σύνταξη στα 62 αντί για τα 67 για τους αγρότες