ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη μέσω επενδύσεων, το πόρισμα του eurogroup

Ανάπτυξη μέσω επενδύσεων, το πόρισμα του eurogroup

Απαραίτητες οι επενδύσεις για την ανάπτυξη. Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο, αμέωσως μετά τη λήξη του άτυπου Eurogroup που έγινε στο Μιλάνο, ενώ παράλληλα επισήμανε πως είναι ανάγκη η επίσπευση και υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι 28 υπουργοί οικονομίας της ΕΕ αναζήτησαν σήμερα τρόπους για την τόνωση της ανάπτυξης και την προσέλκυση των επενδύσεων, κυρίως ιδιωτικών, στην Ευρώπη. Οι 28 υπουργοί οικονομίας ανέθεσαν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να παρουσιάσουν, έως την επόμενη συνάντησή τους τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο, ένα κατάλογο επενδυτικών εργαλείων.

Τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, όσο και ο Ιταλός υπουργός οικονομικών υπογράμμισαν την ανάγκη να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 20% από το 2007.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Γιούρκι Κατάινεν ανέφερε ότι η Επιτροπή, ήδη εργάζεται προκειμένου να κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους και τα κατάλληλα εργαλεία που θα δώσουν ώθηση στις επενδύσεις.

Ωστόσο, ο Φιλανδός Επίτροπος επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υλοποίησής τους. Όπως είπε, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν εθνικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και να τα τηρήσουν. "Πρέπει να πάρεις το φάρμακο που συστήνει ο γιατρός για να δεις αποτελέσματα", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των χωρών-μελών της ΕΕ. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία γίνονται αισθητά μετά από μερικά χρόνια, αναφέροντας ως παραδείγματα τις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Με την άποψη του Φιλανδού Επιτρόπου συμφώνησε και ο Ιταλός προεδρεύων του Συμβουλίου, λέγοντας ότι "κλειδί" για την ανάπτυξη είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι επείγουσα ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να επισπευστούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να εισέλθει σε νέα περίοδο ύφεσης, λέγοντας ότι τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η ΕΚΤ αποκλείουν τον κίνδυνο αυτό. «H ευρωζώνη δεν κινδυνεύει να μπει σε νέα περίοδο ύφεσης», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ακόμα πολύ ισχνή. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, παρά τη στασιμότητα της ισχνής ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του έτους, προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα είναι χαμηλότερος του 1% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης:

Αποφεύγει τον κίνδυνο γενικευμένου αποπληθωρισμού η Ευρώπη