ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 42% στο πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου

Αύξηση 42% στο πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το 7μηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου

Άνοδος κατά 42% στο πλεόνασμα εμφάνισε τη φετινή χρονιά το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της Ελλάδας το επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία επισημαίνει πως στο διάστημα αυτό το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 567 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 399 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με αυτή την εξέλιξη υπάρχει σαφέστατη βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και εισοδημάτων.

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 984 εκατ. ευρώ εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Αύξηση της τάξης του 4,3% καταγράφηκαν και στις εξαγωγές της χώρας (εκτός πλοίων και καυσίμων) οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 8,4 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 12,96 δισ. ευρώ εμφανίζοντας οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι (1%).

Αύξηση παρατηρήθηκε και στα έσοδα από τον τουρισμό κατά 13,8%, αντανακλώντας άνοδο κατά 20,8% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Υπηρεσιών να αυξηθεί κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 534 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή μικρότερο κατά 1,1 δισεκ. ευρώ από ό,τι την ίδια περίοδο του 2013, κυρίως λόγω του περιορισμού των μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων (SMP) τον μήνα Ιούλιο.

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε στο επτάμηνο μικρότερο πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι, συγκεκριμένα 2,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 3,2 δισεκ. ευρώ.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,0 δισεκ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή 3,8 δισεκ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων. Στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 5,6 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση (εκροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Μηνιαίες οι εισφορές στον ΟΑΕΕ από τον Μάρτιο