ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κυνήγι «θησαυρού»… των 24 δισ. ευρώ!

Το κυνήγι «θησαυρού»… των 24 δισ. ευρώ!

Το ύστατο σχέδιο της κυβέρνησης – Θέλουν να «διώξουν» το ΔΝΤ και να καλύψουν το κενό της χρηματοδότησης -Πού θα βρουν τα λεφτά -Όλο το παρασκήνιο

Το Μαξίμου βλέπει ότι τα δύσκολα έρχονται. Η Τρόικα παρουσιάζεται αποφασισμένη να ανοίξει όλα τα «καυτά» θέματα, ακόμα και αυτά για τα οποία η κυβέρνηση κέρδιζε χρόνο με τις παρατάσεις που ζητούσε.

Πλέον, η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, αλλά και οριακό. Από τη μια οι δανειστές θέλουν να περάσουν κρίσιμα νομοσχέδια που θα διασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους και από την άλλη η κυβέρνηση να σώσει ό,τι μπορεί από το γκρεμισμένο προφίλ της, με ύστατες κινήσεις.

Η μόνη λύση για την κυβέρνηση είναι οι ..ασκήσεις επί «χάρτου» προκειμένου να μπορέσει να λάβει μια ακόμα παράταση ζωής.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται λοιπόν η κυβέρνηση, είναι να βρει τα χρήματα που θα της επιτρέψουν να πει «όχι» σε νέο δάνειο, αλλά και στην παρουσία του ΔΝΤ μέχρι το Μάρτιο του 2016. Σχέδιο που συνεχώς σβήνεται και γράφεται, αφού η εξίσωση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη.

Πώς θα το κάνει αυτό; Βρίσκοντας σχεδόν 24 δις ευρώ (!) μέσα στους επόμενους μήνες με διάφορους τρόπους και μέσα για να καλύψει το χρηματοδοτικό και το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών, αλλά και να ..αρνηθεί τα δάνεια του ΔΝΤ.

Το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση περιμένει τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ για να μάθει αν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια. Από εκεί θα εξαρτηθεί και το αν θα υπογράψει νέο μνημόνιο με τους δανειστές, λαμβάνοντας και τρίτο δάνειο!

Ο λόγος; Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας ύψους 11 δις, για να καλύψει όποιες νέες «τρύπες» δημιουργηθούν στις τράπεζες. Σε περίπτωση που οι ανάγκες των τραπεζών δεν είναι μεγάλες, ό,τι περισσέψει από αυτά τα 11 δις θα μπορούν να περάσουν στα ταμεία του κράτους (αφού πρόκειται για χρήματα που δανείστηκε η Ελλάδα με τη δεύτερη δανειακή σύμβαση).

Τα κεφαλαιακά διαθέσιμα

Οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι το κράτος έχει δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» σχεδόν 5 δις ευρώ. Είναι τα κεφαλαιακά διαθέσιμα που έχει αυτή την ώρα το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Αυτό δημιουργήθηκε είτε με δανεισμό μέσω των εντόκων γραμματίων είτε με τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων.

Κρατικοί οργανισμοί

Το κράτος έχει το δικαίωμα να δανείζεται ..εσωτερικά. Δηλαδή, να παίρνει χρήματα από καταθέσεις κρατικών φορέων και να τα διαχειρίζεται προσωρινά. Αυτά τα χρήματα υπολογίζονται κοντά στα 5 δις ευρώ.

Το 7ετές ομόλογο

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκδώσει μέχρι το τέλος του έτους ένα 7ετές ομόλογο. Η έκδοση δεν θα γίνει μόνο για τεχνικούς λόγους, αλλά και για μπουν χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Η ανταλλαγή εντόκων γραμματίων με ομόλογα

Πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε επανέκδοση των δυο ομολόγων με τα οποία η Ελλάδα είχε επιστρέψει στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2014. Η ανταλλαγή έδωσε στην κυβέρνηση 1,5 δις ευρώ. Αλλά δεν ήταν το μόνο που της έδωσε: με αυτή τη διαδικασία μειώθηκε και το ύψος των εντόκων γραμματίων που είναι σε ισχύ. Η συμφωνία με την τρόικα από την πρώτη δανειακή σύμβαση προέβλεπε ότι τα έντοκα γραμμάτια που «τρέχουν» σε μια περίοδο δεν πρέπει όλα μαζί να ξεπερνούν τα 14 δισ.ευρώ.

Έτσι, με αυτό τον τρόπο, τα 14 δισ. μειώθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ, καθώς από έντοκα γραμμάτια έγιναν ..ομόλογα! Συνεπώς, το κράτος μπορεί να εκδώσει νέα έντοκα γραμμάτια, αυξάνοντας τα κρατικά χρήματα – μέσω δανεισμού – κατά 1,5 δισ. παραπάνω.

Ο στόχος

Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από το ΔΝΤ σχεδόν 11,5 δισ. ευρώ μέχρι το Μάρτιο του 2016, όταν και τελειώνει το πρόγραμμα του Ταμείου στην Ελλάδα. Η επόμενη δόση είναι ύψους 7,5 δις εκ των οποίων τα 3,5 δις θα έρθουν από το ΔΝΤ. Από τις αρχές του 2015 έχει προγραμματιστεί να εκταμιευθούν 5 ισόποσες δόσεις ύψους 1,6 δις έκαστη. Αυτά τα δανεικά διαρρέει η κυβέρνηση πως δεν θα πάρει.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την αξιολόγηση