ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όζμπορν: Η πολιτική της λιτότητας θα συνεχιστεί ώστε να «εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον»

Όζμπορν: Η πολιτική της λιτότητας θα συνεχιστεί ώστε να «εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον»

Ακόμα περισσότερες περικοπές δαπανών σχεδιάζει η κυβέρνηση των Συντηρητικών στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν τη Δευτέρα.

Ο 43χρονος Όζμπορν εξέφρασε την ελπίδα του οι ψηφοφόροι να αποδεχθούν τη σκληρή προσέγγισή του. Όπως ανέφερε σχεδιάζει ένα διετές πάγωμα σε ένα ευρύ φάσμα επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας αλλά και στις «ωριμάνσεις» των μισθών λόγω ηλικίας.

Ειδικότερα, σε ομιλία που εκφώνησε, ο Όζμπορν επιδίωξε να κεφαλαιοποιήσει τα υψηλότερα ποσοστά της συμπολίτευσης από την αντιπολίτευση στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, που συνεχίζουν να καταγράφονται παρά το ότι το Εργατικό Κόμμα διατηρεί ένα μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα επί των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις.

«Η οικονομία μπορεί να μην σημαίνει τίποτε για το Εργατικό Κόμμα, αλλά σημαίνει τα πάντα για τον λαό της Βρετανίας», είπε ο Όζμπορν, ειρωνευόμενος παράλληλα τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ διότι δεν αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στην κεντρική ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του την περασμένη εβδομάδα.

Επιμένοντας στο άλλοτε βαλλόμενο πανταχόθεν πρόγραμμα του για την περιστολή των δημοσίων δαπανών και την μείωση του ακόμη υπερβολικά υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος της Βρετανίας, ο Όζμπορν τόνισε ότι η πολιτική λιτότητας που προτείνει θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ακόμη απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις φόρων, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα αντιμετωπίσει με αυστηρότητα εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας, οι οποίες καταβάλλουν προσπάθειες να μην πληρώνουν φόρους στη Βρετανία.

Οι Εργατικοί αντέδρασαν στις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, καταγγέλλοντας ότι τα σχέδια που παρουσίασε δείχνουν πως οι Τόρις είναι το κόμμα των λίγων προνομιούχων.

Διαβάστε επίσης

FT: Το δημόσιο χρέος μπορεί να οδηγήσει σε νέα παγκόσμια οικονομική κρίση