Τα μέτρα τόνωσης για την παγκόσμια οικονομία
«Ενώ ορισμένες βασικές οικονομίες ανακάμπτουν, κάποιες άλλες αντιμετωπίζουν νέες αδυναμίες», σημειώνεται στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ομάδας G20, που συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας σε όλο τον κόσμο και πρωτίστως στις χώρες που ανήκουν στην ομάδα G20, αναφέρεται ότι θα επιφέρουν:
- αύξηση κατά 1,8% στο παγκόσμιο ΑΕΠ
- 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία
- εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται η αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν «αποτελέσματα που θα ενισχύσουν την ανάκαμψη, καθώς οδεύουμε προς τη σύνοδο των ηγετών» που θα πραγματοποιηθεί στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, τον Νοέμβριο.
Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι «οι νέες στρατηγικές ανάπτυξης θα οδηγήσουν στην αύξηση κατά 1,8% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, την επόμενη πενταετία. Αυτό σημαίνει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας».
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «θα υπάρχει καταλογισμός μέσω ελέγχου των εφαρμοσμένων πολιτικών. Το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα βοηθήσουν σημαντικά στη διαδικασία αυτή».
Η ομάδα G20 επαναλαμβάνει ότι οι επενδύσεις σε υποδομές έχουν κεντρικό ρόλο στους σχεδιασμούς στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας, προσθέτοντας ότι μέσα σ' αυτό το πλαίσιο συμφώνησαν για μια «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για Υποδομές», η οποία θα στηρίζεται σε μια «πολυετή ομάδα δράσεων» για την αύξηση της ποιότητας και ποσότητας των υποδομών στις χώρες που αποτελούν τη G20, αλλά και άλλες χώρες.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι οι χώρες της G20 συμφώνησαν και σε μέτρα για τη «σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος» και τη «διασφάλιση της ακεραιότητας» του διεθνούς φορολογικού συστήματος.
Καταλήγοντας, τονίζεται: «το έργο μας δε σταματά εδώ, στην Ουάσιγκτον. Ούτε θα σταματήσει στο Μπρίσμπεϊν. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα πολλών ετών, που θα φέρει σε πέρας την τουρκική προεδρία και πέρα απ' αυτής (σ.σ. η Τουρκία θα προεδρεύσει της G20 το 2015).
Διαβάστε ακόμα:
Ντάισελμπλουμ: Η βιωσιμότητα του χρέους δεν θα αποτελέσει πρόβλημα