ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία και Γαλλία επιστράτευσαν οικονομολόγους για να έρθει η... ανάπτυξη

Γερμανία και Γαλλία επιστράτευσαν οικονομολόγους για να έρθει η... ανάπτυξη

Το Παρίσι και το Βερολίνο ζήτησαν από δύο οικονομολόγους, έναν Γάλλο και έναν Γερμανό, να καταρτίσουν κοινές προτάσεις για μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στις δύο χώρες, κυρίως μέσω αύξησης των επενδύσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ «στη διάρκεια συνομιλίας τους είχαν την ιδέα να γίνουν κοινές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.

Οι υπουργοί ζήτησαν από δύο οικονομολόγους, τον Ζαν Πιζανί-Φερί και τον Χένρικ Έντερλαϊν, να καταρτίσουν στις προτάσεις αυτές, οι οποίες «θα επιτρέψουν να διασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη» στη Γαλλία και τη Γερμανία, επεσήμανε η εκπρόσωπος, και θα αφορούν κυρίως τις επενδύσεις.

«Η Γερμανία υποστηρίζει τη Γαλλία στο μέτρο των δυνατοτήτων της στις προσπάθειές της να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», εξήγησε ο Στέφεν Ζάιμπερτ εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και οι κοινές αυτές προτάσεις «μπορούν να είναι ένα στοιχείο της υποστήριξης αυτής».

Η κοινή έκθεση αναμένεται να δοθεί στα μέσα Νοεμβρίου στον Μακρόν και τον Γκάμπριελ και γι’ αυτό οι δύο οικονομολόγοι θα πρέπει να «προχωρήσουν γρήγορα», σχολίασε ο Φερί.

Η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας και ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού της χώρας είναι μια σοβαρή αιτία ανησυχίας για τη Γερμανία. Το Βερολίνο από την άλλη δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από τους εταίρους του για να κάνει περισσότερα για την επανέναρξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.