ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΝ απαντά για τις «υψηλές τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα»

Το ΥΠΑΝ απαντά για τις «υψηλές τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα»

Απάντηση σε δημοσίευμα που ανάφερε πως οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται παρά τον αρνητικό πληθωρισμό έδωσαν σήμερα Τρίτη συνεργάτες του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Εurostat για τα δύο τελευταία χρόνια δείχνουν ότι οι τιμές στην Ελλάδα εμφανίζουν έντονες αποπληθωριστικές τάσεις με τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να καταγράφει αρνητική ετήσια μεταβολή για 19 συνεχόμενους μήνες (από τον Μάρτιο 2013) γεγονός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από το 1960 οπότε και καταγράφονται στοιχεία του δείκτη τιμών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, παρόλο το γεγονός ότι η ελληνική αγορά έχει υψηλή εξάρτηση από εισαγωγές πρώτων υλών όσο και τελικών προϊόντων, στην κατηγορία της «Διατροφής», την περίοδο αυτή, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Καθώς, η οριακή αύξηση 0,4% η οποία έχει καταγραφεί απέχει κατά πολύ από την αντίστοιχη μέση μεταβολή των χωρών της ΕΕ και της Ευρωζώνης που το ίδιο διάστημα κατέγραψαν αντίστοιχα αύξηση 6,1% και 5,9%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Αυγούστου 2014 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011:

Στο «Ψωμί και Δημητριακά» : Στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση – 1.5% όταν στην ΕΕ καταγράφεται αύξηση +6,2%.

Στα «Έλαια και Λίπη»: Στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση – 1% όταν στην ΕΕ υπήρξε αύξηση +7,5%.

Στα «Λαχανικά»: Στην μείωση – 11,1% που καταγράφεται στην Ελλάδα ενώ στην ΕΕ η μείωση περιορίσθηκε στο – 8%.

Στο «Κρέας»: Στην Ελλάδα η αύξηση «κρατήθηκε» στο +1,2% όταν στην ΕΕ μεσοσταθμικά η αύξηση ήταν +9,2%.

Στη «Ζάχαρη, σοκολάτες και γλυκά»: στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση +1,8% όταν στην ΕΕ καταγράφεται αύξηση +7,7%.

Πτωτική τάση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή συνεχίζει να καταγράφεται στις ομάδες «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», «Εκπαίδευση», «Ένδυση και Υπόδηση» και το τελευταίο τρίμηνο, Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Χαρακτηριστικά στην «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» η αποκλιμάκωση τον Ιούλιο ήταν στο -0,88%, τον Αύγουστο στο – 0,3% και τον Σεπτέμβριο κατά – 1,5%.

Το σύνολο του καλαθιού στη Γερμανία κοστίζει τον Αύγουστο του 2014 κατά 17% ακριβότερα σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ η διαφορά το 2011 βρισκόταν στο 7,9%.

Διαβάστε επίσης:

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Ποιοι είναι οι 700.000 δικαιούχοι