ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα

Κομισιόν: Η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα

Σε μια προσπάθεια να αποσυμπιέσει την κατάσταση στην ελληνική αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Κομισιόν προχώρησε σήμερα σε μια παρέμβαση στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύθηκε να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στη χώρα με όλους τους δυνατούς τρόπους, αλλά και να την στηρίζει και μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Σάιμον Ο' Κόνορ, δημοσιοποίησε δήλωση του αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο να δημιουργήσει μια ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, βασισμένο σε ισχυρά δημοσιονομικά, πιο ανταγωνιστική οικονομία και έναν εύρωστο και αποτελεσματικά εποπτευόμενο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Το πρωτοφανές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία, μεγάλη, δημοσιονομική προσαρμογή, περιελάμβαναν πολύ δύσκολες αποφάσεις. Η Κομισιόν και το σύνολο της ευρωζώνης έχουν σταθεί στην Ελλάδα στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Ενώ υπάρχει σαφής ανάγκη να διατηρηθεί το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η χώρα έχει τώρα γυρίσει σελίδα.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βοηθάει την Ελλάδα με οποιονδήποτε αναγκαίο τρόπο για να διασφαλίσει λογικές χρηματοδοτικές συνθήκες για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και να διευκολύνει την πλήρη και βιώσιμη πρόοδο στην αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία θα απαιτεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να συμφωνηθεί.

Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής στήριξης για τη χώρα και μετά από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Θα στηρίξουμε την Ελλάδα στο να καθησυχάσει τους δανειστές της και τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω της συνεχιζόμενης σταθερής δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις και της διατήρησης των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και επαρκούς δημοσιονομικού αποθέματος.