ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Οι δηλώσεις Ντράγκι ανέβασαν τους δείκτες

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Οι δηλώσεις Ντράγκι ανέβασαν τους δείκτες

Ράλι κάνουν σήμερα ταα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια , διακόπτοντας το μεγαλύτερο σε διάρκεια σερί πτωτικών συνεδριάσεων των τελευταίων 11 ετών, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,9% μετά από τη βουτιά 7,7% των τελευταίων οκτώ ημερών. Η άνοδος των μετοχικών αξιών εντάθηκε μετά τη δήλωση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει εντός των ημερών να αγοράζει στοιχεία ενεργητικού.

«Κάθε νέο που έρχεται από την ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού θα είναι αρκετά θετικό και υποστηρικτικό για τις αγορές μετοχών, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο ξεπούλημα», δήλωσε χρηματιστηριακός αναλυτής στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι «στις αρχές Οκτωβρίου υπήρξε μία μεγάλη αρνητική αντίδραση μετά τα ασαφή μηνύματα που έστειλε στις αγορές ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και αυτό επιβάρυνε τις χρηματιστηριακές αγορές».

Οι τιμές των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο μετά από τρεις ημέρες, λόγω επίσης της δήλωσης του κ. Κερέ. Τα 10ετή γερμανικά ομόλογα υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Το ξεπούλημα των ομολόγων με υψηλότερες αποδόσεις αυτή την εβδομάδα δεν συγκρίνεται με την κρίση που έφερε την Ευρωζώνη κοντά στην κατάρρευση πριν από δύο χρόνια, αναφέρει η Royal Bank of Canada, αν και χρειάζεται προσοχή. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων υποχώρησε 4 μονάδες βάσης στο 2,54%, ενώ των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων μειώθηκε 3 μονάδες βάσης στο 2,19%.

Διαβάστε επίσης

Ανακάμπτει η αγορά ομολόγων - Στο 8,2% υποχωρεί η απόδοση του δεκαετούς τίτλου