ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Zero Hedge: «Έκπληξη αν οι ελληνικές τράπεζες περάσουν τα stress tests»

Zero Hedge: «Έκπληξη αν οι ελληνικές τράπεζες περάσουν τα stress tests»

Τη στιγμή που η ΕΚΤ ετοιμάζεται να παραδώσει τα αποτελέσματα των stress tests την επόμενη εβδομάδα, ήδη, έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για το ποιες τράπεζες πέρασαν με επιτυχία και ποιες όχι.

Το πρακτορείο Efe μετέφερε πληροφορίες ότι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα, ο επενδυτικός όμιλος Pimco συνυπέγραψε το σενάριο, αλλά αμέσως η ΕΚΤ αντέδρασε λέγοντας πως όλα αυτά είναι στο επίπεδο της φημολογίας.

Ωστόσο, το αμερικανικό οικονομικό site Zero Hedge επανέρχεται στο θέμα και σημειώνει πως: «Θα είναι έκπληξη οι ελληνικές τράπεζες να περάσουν τα stress tests δίχως υποσημειώσεις», ενώ χαρακτηρίζει «τολμηρή» τη δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.

Το άρθρο του Zero Hedge σημειώνει ακολούθως: «Είναι προφανές πως η ΕΚΤ θα ελέγξει επισταμένως τις ελληνικές και τις ιταλικές τράπεζες. Τη στιγμή μάλιστα που ο τραπεζικός τομέας της πρώτης είναι από τους πλέον αδύναμους της Ευρωζώνης. Οι τράπεζες στην Ελλάδα στάθηκαν στα πόδια τους χάρις στο «πακέτο σωτηρίας» από το Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας.

Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα tests που υπέβαλαν τους εαυτούς τους, αλλά είναι δεδομένο πως οι έλεγχοι της ΕΚΤ θα είναι πιο αυστηροί. Ωε εκ τούτου δεν μπορούμε να είμαστε τόσο πεπεισμένοι, όσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, πως οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα θα περάσουν τα tests τόσο εύκολα».

Το συμπέρασμα που βγάζει το άρθρο είναι ότι τα 11 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση υπολόγιζε να χρησιμοποιήσει για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, δεν θα παραμείνουν ακέραια. Ένα μέρος αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών.

Διαβάστε επίσης:

Efe: Τέσσερις ελληνικές τράπεζες δεν θα περάσουν τα stress tests