ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν τα πάντα στα προνοιακά επιδόματα

Αλλάζουν τα πάντα στα προνοιακά επιδόματα

Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει η κυβέρνηση όσον αφορά τα προνοιακά επιδόματα. Στόχος της είναι η συγκέντρωση όλων των στοιχείων για τα επιδόματα στο υπουργείο Εργασίας αλλά και η δικαιότερη κατανομή τους καθώς μέχρι στιγμής τα τρία υπουργεία, Εργασίας, Οικονομικών, Εσωτερικών και 325 δήμοι δίνουν 113 διαφορετικά προνοιακά επιδόματα σε χρήμα ή σε είδος με συνολικό ετήσιο κόστος 4,3 δις ευρώ.

Αναλυτικά αυτό το οποίο σχεδιάζεται είναι η ενοποίησή τους από το 2015.

Συγκεκριμένα ενοποιούνται το ΕΚΑΣ, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό μέρισμα αλλά και παροχές για τις οποίες δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.

Σε συνέντευξή του στο MEGA, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κόκορης, ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση με σκοπό τη δημιουργία ενός δίκαιου μηχανισμού για όλους τους πολίτες τονίζοντας πως: «Στο ΕΚΑΣ θα γίνει διαχωρισμός από την κοινωνική ασφάλιση και θα μεταφερθεί στην πρόνοια. Κινούμαστε σε μια κατευθυντήρια γραμμή ενοποίησης, συγκέντρωσης όλων των επιδομάτων σε μια πηγή και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης.»

Τέλος να σημειωθεί πως δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων είναι περίπου 1,5 εκατ πολίτες οι οποίοι είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες, οικογένειες και φοιτητές.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να ρυθμίσετε τα ληξιπρόθεσμα χρέη και να πληρώσετε σε δόσεις

ΕΝΦΙΑ: Εκκαθαριστικά με εκπτώσεις για λίγους