ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει τόσο γρήγορα από το Μνημόνιο

Economist: Η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει τόσο γρήγορα από το Μνημόνιο

Το σχέδιο της Ελλάδας να φύγει νωρίτερα του αναμενομένου από το μνημόνι βρίσκεται σε αταξία, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Economist.

Στο άρθρο το οποίο τιτλοφορείται «Ελληνική διάσωση: Όχι τόσο γρήγορα» (Greece's bail-out : Not so fast) το Economist περιγράφει του πρόσφατους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την τρόικα, που οδήγησαν σε άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ενώ κάνει αναφορά στο πολιτικό πλαίσιο, στην παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και στις σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους εταίρους της χώρας και την επενδυτική κοινότητα.

Όπως σημειώνεται, η πίεση στα ελληνικά ομόλογα αναχαιτίζει τα πλάνα της κυβέρνησης να βρει 9 δισ. ευρώ από τις αγορές, έτσι ώστε να απεγκλωβιστεί από την Τρόικα και να μειώσει τα μέτρα λιτότητας που έχουν οδηγήσει στην πτωχοποίηση του 35% των Ελλήνων. «Αντιθέτως, ο Σαμαράς θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια νέα πιστωτική γραμμή με τους δανειστές ή, ακόμα χειρότερα, να δεχθεί για τους επόμενους 15 μήνες τη σκληρή επιτήρηση από το ΔΝΤ, έτσι ώστε να λάβει τα 12 δισ. ευρώ της σύμβασης».

«Ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να επιμένει ότι η ''εποχή του μνημονίου'' (όπως οι Έλληνες ονομάζουν το πρόγραμμα) τελειώνει και μιλάει για ξένες επενδύσεις», αναφέρεται στο άρθρο. «Η Ελλάδα έρχεται μετά από μια καλοκαιρινή τουριστική περίοδο που κατέγραψε ρεκόρ προσέλευσης τουριστών, ενώ διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων είναι πρόθυμες να αγοράσουν ακίνητα σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου. Στο μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ έχει στα χέρια του προσφορές για την ιδιωτικοποίηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων και η COSCO επιδιώκει να κάνει ακόμα μεγαλύτερη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η οικονομία της Ελλάδας αυξάνεται κατά 0,6% κατά το τρέχον έτος και θα φτάσει στο 2,9% κατά το 2015».

Όπως αναφέρει το άρθρο του Economist, το πολιτικό σκηνικό δεν είναι άμοιρο της τωρινής κατάστασης: «Πολλοί υποστηρίζουν πως η Ελλάδα σκιάζεται από την πολιτική αστάθεια. Υπάρχει μπροστά η εκλογή του ΠτΔ που δεν είναι βέβαιη, ενώ οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Το θέμα στα καφενεία είναι πλέον αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα χρειαστεί να κάνει συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη».

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει: «Ο 40χρονος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει οικοδομήσει γέφυρες με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αλλά και με τη γερμανική κυβέρνηση. Πιέζει τους πιστωτές να διαγράψουν μεγάλο μέρος του χρέους, αλλά πλέον οι αξιωματούχοι αναφέρουν πως δεν ακολουθεί την αδιάλλακτη στάση του 2012 ότι θα σκίσει το ''βάρβαρο μνημόνιο'' όταν θα έρθει στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα θα είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, αλλά τα hedge funds που οδήγησαν το τελευταίο διάστημα στην πίεση των ελληνικών ομολόγων δεν έχουν πειστεί ακόμα».

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Εκκαθαριστικά με εκπτώσεις για λίγους