ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Focus: Ποιο το βασικό σενάριο για την Ευρωζώνη;

Focus: Ποιο το βασικό σενάριο για την Ευρωζώνη;

«Η οικονομική κάμψη γυρνάει πίσω την Ευρώπη στο πεδίο της μείωσης των χρεών», επισημαίνει στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Focus.

Όπως αναφέρει, οι δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές οφείλονται και στο γεγονός ότι έχει εξασθενήσει ο μεταρρυθμιστικός ζήλος στις χώρες της κρίσης.

«Τα χαμηλά επιτόκια στις χρηματαγορές έχουν ως αποτέλεσμα να αποχαιρετούν οι κυβερνήσεις τα σχέδια περικοπών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προειδοποιεί η Standard & Poor´s, προσθέτοντας ότι έτσι θέτουν σε κίνδυνο τη μείωση των χρεών και την οικονομική ανάπτυξη», σημειώνει το Focus.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια σε μια έρευνα του ασφαλιστικού ομίλου Allianz με αντικείμενο τις συνέπειες της αναιμικής ανάπτυξης στην πορεία του χρέους.

«Και η Γερμανία αποτελεί μέρος της ανάλυσης. Υπάρχουν τρία σενάρια που διαφέρουν ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημοσιονομική πειθαρχία». Στη βάση του βασικού σεναρίου, που προβλέπει μετριοπαθή ανάπτυξη και περιορισμένη μεταρρυθμιστική βούληση, «μόνον η Γερμανία θα καταφέρει -και αυτό μετά το 2020- να μειώσει το χρέος κάτω από το όριο του 60 % επί του ΑΕΠ. Ακόμη και το 2025 Ελλάδα και Ιταλία θα έχουν χρέος πάνω από το 100 % του ΑΕΠ. Οι αναλυτές της Allianz ανησυχούν περισσότερο για την Γαλλία και την Ιταλία».

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κατά 984 εκατ. ευρώ οι φόροι μέσα σε ένα τρίμηνο