ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιώσεις στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες ζητεί ο Κ. Μίχαλος

Βελτιώσεις στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες ζητεί ο Κ. Μίχαλος

Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο οποίος ζητεί ωστόσο να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις.


Αφού σημειώνει ότι η νέα ρύθμιση «θα δώσει ανάσες σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων», ο κ. Μίχαλος εκφράζει την ελπίδα ότι μπορούν να γίνουν ακόμη και τώρα συγκεκριμένες βελτιώσεις:

Η πρώτη βελτίωση, όπως αναφέρει, αφορά την επέκταση της ρύθμισης και για τις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ, καθώς «δεν είναι δίκαιο να εξαιρούνται επιχειρήσεις από τη ρύθμιση, τη στιγμή, μάλιστα, που αν ενταχθούν είναι βέβαιο ότι θα συνεισφέρουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων».

Η δεύτερη βελτίωση, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ, αφορά τις μειώσεις των προσαυξήσεων που θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, για τις μεγάλες οφειλές και η τρίτη βελτίωση αφορά το επιτόκιο που μπορεί να είναι αισθητά μικρότερο από το 4,5% που προβλέπει η ρύθμιση. Προτείνει μάλιστα ένα επιτόκιο της τάξης περίπου του 2%-2,5%, το οποίο, όπως σημειώνει, παραμένει υψηλότερο από το επιτόκιο που καταβάλει η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,37% για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Η τέταρτη βελτίωση, καταλήγει ο κ. Μίχαλος, αφορά τις συνεπείς επιχειρήσεις που εκπληρώνουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους. Προτείνει συγκεκριμένα να προβλεφθεί για τις εν λόγω επιχειρήσεις μπόνους μείωσης κατά 5% των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων «ως επιβράβευση της συνέπειάς τους».

Διαβάστε επίσης:

Τα σημεία sos για τα ληξιπρόθεσμα χρέη