ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Τρισέ στον Παπανδρέου μέσω Παπαδήμου

Μήνυμα Τρισέ στον Παπανδρέου μέσω Παπαδήμου
Αρχικά η συνάντηση Παπανδρέου - Παπαδήμου στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή...

Αρχικά η συνάντηση Παπανδρέου - Παπαδήμου στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή θεωρήθηκε ως ένα είδος προπομπού αυτής που θα ακολουθούσε με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και θέμα το -γνωστό- οικονομικό πρόβλημα της χώρας και ο χειρισμός του σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη καμπή.

Ωστόσο, όπως γίνεται τώρα γνωστό, ο κ.Παπαδήμος είχε διπλή αποστολή. Δηλαδή και να συμβουλεύσει τον πρωθυπουργό, κάνοντας χρήση της σημερινής του ιδιότητας, του συμβούλου του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και να του μεταφέρει ένα μήνυμα, από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Το περιεχόμενο του; Η δυσαρέσκεια της Φραγκφούρτης σε κάθε προοπτική υιοθέτησης από την Αθήνα της πρότασης για μερική ή ολική επιμήκυνση του δημοσίου χρέους της. Η ΕΚΤ και ο πρόεδρος της κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ δεν θέλουν ούτε καν να ακούν αυτό το ενδεχόμενο κι έχουν φροντίσει να το καταστήσουν ξεκάθαρο όπου δει. Και μέσω του κ. Παπαδήμου, φρόντισαν να το ξεκαθαρίσουν και στον πρωθυπουργό.

Η συνάντηση των δύο αντρών, μάλιστα, έγινε υπό το βάρος της απειλής που είχε εκτοξεύσει λίγες ώρες πριν ο κ.Τρισέ, ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, τότε η ΕΚΤ θα διακόψει οριστικά κάθε μορφή χρηματοδότησης που παρέχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Κι ως γνωστόν, είναι αυτή που κρατάει "στη ζωή" τη χώρα μας, αφού οι ελεύθερες αγορές έχουν πάψει να τη δανείζουν εδώ κι ένα χρόνο περίπου. Είναι άγνωστο τι απάντησε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Παπαδήμο, πάντως, ο τελευταίος έχει αναλάβει προφανώς το δύσκολο έργο να καθησυχάσει την ΕΚΤ και να ηρεμήσει τα πνεύματα, που όσο περνάει ο καιρός εντείνονται ακόμα περισσότερο.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν τελικώς πολύ περισσότερο "δραματική" απ΄ όσο αρχικά πιστεύονταν, αν κι επισήμως εννοείται ότι δεν επαληθεύεται τίποτα από τα παραπάνω. Και πως θα μπορούσε άλλωστε...

Πηγή: www.newscode.gr