ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Citigroup - Deutsche Bank: Η ΕΚΤ αντέχει την ελληνική αναδιάρθρωση

Citigroup - Deutsche Bank: Η ΕΚΤ αντέχει την ελληνική αναδιάρθρωση
Το Bloomberg σε σημερινό δημοσίευμα του επικαλείται τις εκτιμήσεις στελεχών των Citigroup και Deutsche Bank, ότι η ΕΚΤ έχει μεγαλύτερα...

Το Bloomberg σε σημερινό δημοσίευμα του επικαλείται τις εκτιμήσεις στελεχών των Citigroup και Deutsche Bank, ότι η ΕΚΤ έχει μεγαλύτερα περιθώρια να «ανεχθεί» μία πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σε σχέση με τις θέσεις που εκφράζουν το τελευταίο διάστημα στελέχη της.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο στελέχη των δύο τραπεζών, η ρητορική της ΕΚΤ προκειμένου να πιέσει την Ελλάδα να επιταχύνει τη δημοσιονομική προσαρμογή είναι... σαν να χαράζει μία γραμμή στην άμμο.

«Χωρίς τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, οι Έλληνες δεν θα είχαν ανακοινώσει τα πρόσθετα μέτρα» σχολιάζει ο Juergen Michels, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup για την Ευρωζώνη. «Η ΕΚΤ έδειξε από νωρίς ότι μπορεί να διευρύνει σε μεγάλο βαθμό την ερμηνεία των κανόνων της περί αποδοχής εγγυήσεων» προσθέτει.

Οι κανόνες της ΕΚΤ είναι λιγότερο ξεκάθαροι συγκριτικά με τις προειδοποιήσεις των τελευταίων ημερών, ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, και αναφέρουν μόνο ότι ένα τέτοιο βήμα «θα μπορούσε να έχει εγγύηση» της ΕΚΤ αν οι αξιωματούχοι το κρίνουν απαραίτητο.

Μετά δε τα σχόλια της Moody’s ότι «μια χρεοκοπία πιθανότατα θα οδηγούσε το rating της Ελλάδας στο Ca ή στο C και θα παρέμενε στο επίπεδο του Ca και Caa για αρκετό χρονικό διάστημα» οι Gilles Moec και Mark Wall της Deutsche Bank εκτιμούν ότι ίσως αυτό υποχρεώσει την ΕΚΤ σε κάποιου είδους «συμβιβασμό».

Ακόμη υπενθυμίζουν ότι το Μάιο του 2010 η ΕΚΤ ανέστειλε την ισχύ των ελάχιστων προϋποθέσεων για αποδοχή εγγυήσεων προκειμένου με αφορμή τις αξιολογήσεις των ελληνικών ομολόγων, μόλις τέσσερις μήνες μετά τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Τρισέ που διαβεβαίωνες ότι «η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει τους κανόνες για χάρη ενός και μόνο μέλους».

«Πιθανότατα υπάρχει ένα όριο στη δέσμευση της ΕΚΤ για «αναδιάρθρωση». Αν η ΕΚΤ διατηρήσει αυτή τη στάση, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την ευθύνη της επακόλουθης κρίσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» σημειώνουν, προσθέτοντας: «Θα αναλάμβανε η ΕΚΤ την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης;

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr