ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Ιούλιο η 5η δόση -Νέο πακέτο-Νέα «καταιγίδα»

Τον Ιούλιο η 5η δόση -Νέο πακέτο-Νέα «καταιγίδα»
Το ανακοινωθέν της τρόικα μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων -Νέα οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα

Τον Ιούλιο θα εκταμιευθεί η 5η δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η τρόικα μετά το αίσιο πέρας των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τριμερούς επιτροπής, η Ελλάδα καταγράφει σημαντική πρόοδο, ωστόσο θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι δημοσιονομικές προσπάθειες.

Μεταξύ άλλων η τρόικα στο ανακοινωθέν για το Μεσοπρόθεσμο αναφέρεται σε «σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημόσιων φορέων και εξορθολογισμό των επιδομάτων.»
Πρακτικά η τρόικα ζητεί απολύσεις στο δημόσιο και «τσεκούρι» στα κοινωνικά επιδόματα.

Επίσης η τριμερής επιτροπή προαναγγέλλει φορο-καταιγίδα. Όπως λέει χαρακτηριστικά «από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.»

Νωρίτερα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι συζητήσεις με την τρόικα αφορούσαν τόσο στα πρόσθετα σκληρά μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν το 2011 όσο και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Επίσης αφορούσαν στις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή.

Νέο πακέτο στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προανήγγειλε πρόσθετη ενίσχυση προς την Ελλάδα

"Υπάρχει συνολική συμφωνία", ανακοίνωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει ήδη πολλά και θα πετύχει πολύ περισσότερα στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Αναλυτικά η ανακοίνωση της τρόικα

ΝΔ: Η συνταγή του μνημονίου απέτυχε

«Από τα βάρβαρα μέτρα, στα ακόμα πιο βάρβαρα»

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση-τρόικα οδηγούν σε κατεδάφιση