ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To πλάνο Σόιμπλε για τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας

To πλάνο Σόιμπλε για τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας
Σε μοντέλο Σόιμπλε για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag...

Σε μοντέλο Σόιμπλε για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag που θα κυκλοφορήσει αύριο Κυριακή.

Σε σημερινή προδημοσίευσή της η εφημερίδα αναφέρει ότι το πλάνο απευθύνεται σε επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα που «λήγουν» από το 2012 έως το 2014, προκειμένου να τα ανταλλάξουν εθελοντικά με νέα ομόλογα διευρυμένης διάρκειας 7 χρόνων.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν σχολίασε το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Η εφημερίδα, επικαλείται ανεπίσημο έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναφέρει ότι είναι βασικό να γίνει μια μετατροπή του χρέους με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πιστωτές θα μπορούσαν να παρακινηθούν να συμμετέχουν σε μια εθελοντική ανταλλαγή με την βοήθεια της αποκαλουμένης και «ρήτρας συλλογικής δράσης» (collective action clause) η οποία θα εισάγονταν στα υπάρχοντα ομολογιακά συμβόλαια σε περίπτωση που μη αρκετοί επενδυτές ήταν έτοιμοι να λάβουν μέρος.

Παράλληλα, το σχέδιο αναφέρει ότι οι επενδυτές που ανταλλάσσουν τα παλιά ομόλογα με καινούργια θα έχουν προνομιακή μεταχείριση στο μέλλον σε περίπτωση ανάγκης μιας άλλης αναδιάρθρωσης (rescheduling) του χρέους.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι υπάρχουν φόβοι στην αγορά ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί σε μια αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους της, το οποίο φτάνει τα 330 δισ. ευρώ ή κοντά στο 150% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011.

Μια αναγκαστική αναδιάρθρωση που θα οδηγούσε σε απώλειες τους ιδιώτες πιστωτές, έχει βγει εκτός ατζέντας για τώρα , αλλά η Γερμανία και οι σύμμαχοί της όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία επιμένουν σε μια συμβολική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τις προηγούμενες δύο εβδομάδες ότι οι επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα έτοιμα να λήξουν το 2012 και το 2013 θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν να διαχειριστούν το χρέος αυτό με βάση την «Συνθήκη της Βιέννης» που εφαρμόστηκε για να διασφαλίσει τα τραπεζικά συστήματα στην Ανατολική Ευρώπη.

Είναι ασαφές κατά πόσο οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να πείσουν τους επενδυτές να αγοράσουν να ελληνικά ομόλογα, αλλά σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, υπόσχονταν μεγαλύτερες αποδόσεις και ένα καθεστώς προνομιούχου πιστωτή σαν κίνητρα.

Πηγή: www.newscode.gr