ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα «φοβικά σύνδρομα» του ελληνικού Χρηματιστηρίου

Τέλος στα «φοβικά σύνδρομα» του ελληνικού Χρηματιστηρίου
Με τον αέρα του «απεγκλωβισμού» από αρκετά «φοβικά σύνδρομα»...

Με τον αέρα του «απεγκλωβισμού» από αρκετά «φοβικά σύνδρομα» μετά και την πολυπόθητη θετική αξιολόγηση της Τρόικας, την απόφαση για την καταβολή της 5ης δόσης (που βάζει τέλος στα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, περί στάσης πληρωμών) και την συμφωνία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ξεκινά η νέα εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι πρώτες πληροφορίες αργά το απόγευμα της Παρασκευής από dealing rooms του Λονδίνου έκαναν λόγο για θερμή αποδοχή των παραπάνω εξελίξεων στις τάξεις των ξένων επενδυτών που βλέπουν πλέον την λύση για το ελληνικό πρόβλημα να εισέρχεται στην τελική του ευθεία.

Και υπό αυτές τις εξελίξεις φυσικά στα δημοσιονομικά της χώρας αναμφίβολα το προχθεσινό road show των 15 εισηγμένων στην Νέα Υόρκη αποτέλεσε μια μεγάλη ευκαιρία για τους έλληνες managers να πείσουν και να κερδίσουν το στοίχημα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των ξένων για την διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος και των προοπτικών βεβαίως των εταιρειών σε μια φάση όπου οι αποτιμήσεις έχουν κυριολεκτικά κατακερματιστεί.

Αυξάνονται οι εκτιμήσεις για συνέχεια της ανόδου

Βέβαια το διάστημα για τις κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις της 24ης -25ης Ιουνίου, σχετικά με το νέο πακέτο βοήθειας και τους όρους χρηματοδότησης του είναι αρκετό, γεγονός που σημαίνει πως η επιφυλακτικότητα και κυρίως η μεταβλητότητα θα παραμείνει στο χρηματιστηριακό ταμπλό, σε κάθε περίπτωση όμως μετά και το ανοδικό «ξέσπασμα» της Παρασκευής οι προσδοκίες για βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος αυξάνονται.

Η ένταση του ρυθμού συναλλαγών, των εντολών αγοράς στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης της Παρασκευής(όταν δηλαδή έγινε γνωστή η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών), η ανεκτέλεστη ζήτηση στο κλείσιμο και η διάσπαση κρίσιμων τεχνικών σημείων συνηγορούν στην εκτίμηση για συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης.

Ενδεικτική είναι η ανοδική διάσπαση των 600 μονάδων για τον 20αρη που αποτελούσε σε πρώτη φάση το ζητούμενο (έκλεισε στις 605,13 μονάδες) με το επόμενο βραχυπρόθεσμο στοίχημα να τίθεται στις 615-620 μονάδες, ενώ η δυναμική αντίδραση του γενικού δείκτη «απνευστί» πάνω από τις 1.32Ο-1325 μονάδες έδωσε, σύμφωνα με αναλυτές, το πρώτο τεχνικό αγοραστικό σήμα μετά από δύο μήνες συστηματικής πτωτικής πορείας. Σημαντικό βραχυπρόθεσμο στοίχημα, τεχνικά τουλάχιστον, αποτελεί η περιοχή των 1.340-1.345 μονάδων, η οποία αναμένεται να προσεγγισθεί μάλλον εύκολα.

Κρίσιμος ο ρόλος της Εθνικής-Εντείνονται οι «ζυμώσεις» για deals

Ιδιαίτερα σημαντική και ενθαρρυντική για την συνέχεια η αντίδραση της Εθνικής του τίτλου σηματωρού της αγοράς που συμβάλλει τα μέγιστα στην διαμόρφωση τάσης και κλίματος. Εν μέσω επιθετικών εντολών αγοράς η μετοχή της Εθνικής εκτοξεύθηκε πάνω από την τιμή της ονομαστικής της αξίας στα 5 ευρώ και με ιδιαίτερη άνεση πέρασε και το σημείο αναφοράς των 5,20 ευρώ(τιμή στην οποία έγινε η α.μ.κ) με τις συνολικές συναλλαγές να ξεπερνούν τα 5,8 εκατ.τεμ.

Και σ’αυτή την χρονική στιγμή βεβαίως αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι νέες πληροφορίες που θέλουν τις ζυμώσεις στον τραπεζικό κλάδο για την επίτευξη deals να εντείνονται με επίκεντρο την Εθνική Τράπεζα και βασικό συνομιλητή την Εurobank και ίσως όχι μόνο. Βέβαια αργά την Παρασκευή υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής ανεπισήμως διέψευδε την ύπαρξη συζητήσεων αλλά όπως αναφέρει και το χρηματιστηριακό ρητό «εκλογές και deals δεν επιβεβαιώνονται απλά ανακοινώνονται ξαφνικά».

Όπως και να’χει το σίγουρο είναι πως η ανακοίνωση ενός τραπεζικού deal, που αποτελεί σημειωτέον κυβερνητική αλλά και ευρωπαϊκή επιθυμία, θα σηματοδοτήσει τον γύρο ενός νέου ανοδικού κύκλου και αφύπνισης των ισχυρών επενδυτικών κεφαλαίων που για την ώρα απουσιάζουν.

Όπως έχει διαπιστωθεί εξάλλου τα κεφάλαια που παραμένουν τοποθετημένα στην αγορά τους τελευταίους μήνες και πραγματοποιούν το μεγαλύτερο όγκο των καθημερινών συναλλαγών είναι ελληνικά, ελάχιστα ξένα, και κυρίως καθαρά βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και επενδυτικού ορίζοντα που δεν ξεπερνά σύμφωνα με έλληνες fund managers, τις 3-4 ημέρες.

Τέτοιου είδους χαρτοφυλάκια ρίχτηκαν και την Παρασκευή στην «μάχη» τοποθετήσεων κατά την διάρκεια της τελευταίας ώρας εκτοξεύοντας την αγορά στο +4,42% και καλώς η κακώς μέχρι να αυξηθεί η ορατότητα στο δημοσιονομικό τούνελ αυτά θα εξακολουθούν να ελέγχουν το παιχνίδι.

Μεγάλο «στοίχημα» ο πολιτικός-κοινωνικός αντίκτυπος και το νέο πακέτο

Πέρα όμως από τον αρχικό «ενθουσιασμό» της Παρασκευής που βραχυπρόθεσμα όπως αναφέραμε μάλλον θα έχει συνέχεια το σίγουρο είναι πως ο πολιτικός και ο κοινωνικός αντίκτυπος των νέων δεσμεύσεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αποτελεί έναν «άγνωστό x» που θα παίξει τον ρόλο του, ενώ αναμφίβολα το μεγάλο στοίχημα θα παιχτεί στις προϋποθέσεις της νέας βοήθειας από τους δανειστές μας στο σκέλος κυρίως της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών.

Η δήλωση του Προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα βοήθεια προς τη χώρα» εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικά από τις αγορές.

Υπό το πρίσμα αυτό λοιπόν η τακτική των κατόχων των CDS οδεύοντας προς τις ευρωπαϊκές ανακοινώσεις στα τέλη Ιουνίου όπου θα γίνει σαφές και το είδος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα είναι καθοριστικό τόσο για την αγορά ομολόγων όσο και για το ΧΑ δεδομένου ότι λήγουν σημαντικές θέσεις και οι κάτοχοι είτε θα πρέπει να τις ανανεώσουν με νέα κεφάλαια …..είτε θα πρέπει να τις κλείσουν χάνοντας τεράστια κεφάλαια και προσφέροντας την «νίκη» στους long μετά από πολύμηνες μάχες.

Εξέλιξη που φυσικά θα αποτελέσει τον βασικό καταλύτη για τις κινήσεις των short παιχτών στο ελληνικό ταμπλό, που αποτελεί μια μεγάλη «πληγή». Για μήνες η αγορά εξακολουθεί να είναι «φουλ σορταρισμένη» και αναμφίβολα μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους που δεν θα χαρακτηριστεί «πιστωτικό γεγονός» θα αναγκάσει σε αναδίπλωση θέσεων και σε εσπευσμένο κλείσιμο των ανοιχτών θέσεων «πυροδοτώντας» την ανοδική κίνηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Τέλος, την Παρασκευή στον απόηχο της είδησης για την συμφωνία Τρόικας-κυβέρνησης τα spreads στα ελληνικά ομόλογα αποκλιμακώθηκαν στις 1.306 μονάδες βάσεις, ενώ τα CDS αυξήθηκαν στις 1430 μ.β.

Πηγή: www.newscode.gr