ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτογενές πλεόνασμα 6% θέλει ο Παπακωνσταντίνου

Πρωτογενές πλεόνασμα 6% θέλει ο Παπακωνσταντίνου
Αυτό διανήνυσε από το συνέδριο του περιοδικού The Banker των Financial Times, που πραγματοποιείται στην Αθήνα...

Μήνυμα επιχείρησε να στείλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα του συνεδρίου του περιοδικού The Banker των Financial Times, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε δεν τελειώνει στις πρώτες νίκες που έχουν πραγματοποιηθεί. Είναι μακρύς, δύσκολος και απαιτεί αντοχή και αποφασιστικότητα και αυτά τα χαρακτηριστικά διαπνέουν τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης» ανέφερε χαρακτηριστικά στο γραπτό του μήνυμα.

Χθες, το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στην περαιτέρω εξειδίκευση του τελικού σχεδίου του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, που θα κατατεθεί στη Βουλή αυτές τις ημέρες, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Επιπλέον σημείωσε πως η μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ παραμένει ο στόχος για το τέλος του έτους, μέσα από την άμεση υιοθέτηση επιπρόσθετων παρεμβάσεων για το 2011 ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ.

«Η αντοχή και η αποφασιστικότητα διαπνέουν τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης τόσο για τα παραπάνω μέτρα των 6 δισ. ευρώ, όσο και για τις παρεμβάσεις ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2012-2015» τόνισε ο υπουργός με στόχο «το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% το 2014 και κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2015 δημιουργώντας έτσι πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6%, τα οποία θα οδηγήσουν στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε επίσης ότι «στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα συμπεριληφθούν επίσης πρωτοβουλίες για τη μείωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα (μείωση απασχολούμενων και μισθολογικού κόστους, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, εξυγίανση ΔΕΚΟ, μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση αμυντικών δαπανών), την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγή».

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, είπε ότι η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ως το 2015 «θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα μειώσει έως και 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος, ενώ θα μειώσει σημαντικά και τις ετήσιες δαπάνες για τόκους».

Πηγή: www.newscode.gr