ΚΟΣΜΟΣ

Τη στήριξή του στην Ελλάδα δήλωσε ο Ομπάμα στη Μέρκελ

Τη στήριξή του στην Ελλάδα δήλωσε ο Ομπάμα στη Μέρκελ
Για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη...

Για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην ευρωπαϊκή κρίση να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν πλήρως με την Ευρώπη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, μεταξύ άλλων και μέσω του ΔΝΤ. Στις προσπάθειες αυτές, ανέφερε, η Γερμανία θα έχει ρόλο-κλειδί.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να βοηθηθεί η Ελλάδα, ενώ κάλεσε τη χώρα μας να λάβει μέτρα που να ενισχύουν τη διαφάνεια.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ομπάμα αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης, καθώς εκτιμά ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα δημιουργήσει ένα ανεξέλεγκτο "σπιράλ" χρεοκοπιών στην Ευρώπη.

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν κοινό συμφέρον να διασφαλίσουν το ενιαίο νόμισμα, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή τους ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν όλα τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματός τους, ακριβώς όπως κάνει και η Ευρώπη.

«Εάν μια χώρα είναι σε κίνδυνο και επομένως, θέτει σε κίνδυνο και το σύνολο της ευρωζώνης, όλα τα κράτη της ευρωζώνης έχουν δικαιολογημένο συμφέρον να μεριμνήσουν ώστε να εξασφαλίσουν ότι το ενιαίο νόμισμα δεν κινδυνεύει, ενεργώντας έτσι ώστε η βιωσιμότητα της ευρωζώνης να είναι εγγυημένη» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Πηγή: Newscode.gr