ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Διεθνές οικονομικό κέντρο το Ελληνικό»

«Διεθνές οικονομικό κέντρο το Ελληνικό»
Την πρότασή του για την ανάπλαση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού παρουσίασε...

Την πρότασή του για την ανάπλαση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού παρουσίασε ο ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Ασεμπίγιο, στα μέλη του ΔΣ της «Ελληνικό Α.Ε.».
Ο σχεδιασμός του ισπανού αρχιτέκτονα προβλέπει τη μετατροπή του 72% της έκτασης σε πράσινο.

Επίσης, το 15% θα καλύπτεται από δρόμους και το 12% θα είναι δομημένο τμήμα, που θα περιλαμβάνει σπίτια, γραφεία, εμπορικό και συνεδριακό κέντρο, πανεπιστήμιο, κυβερνητικά κτίρια.

Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης επεσήμανε ότι στην πρόταση αυτή θα στηριχθεί η κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας ότι πολύ σύντομα, το αργότερο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα γίνει πρόσκληση για εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στους επενδυτές.
Επίσης, ο κ. Παμπούκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Κατάρ θα εκδηλώσει ενδιαφέρον υποψήφιου επενδυτή για την έκταση.

«Το Ελληνικό είναι εθνική υπόθεση»

Πεπεισμένος ότι το Ελληνικό μπορεί να αποτελέσει τον οικονομικό καταλύτη για τη χώρα εμφανίστηκε ο Χοσέ Ασεμπίγιο, που εξήρε την μοναδικότητα του ακινήτου. «Το Ελληνικό μπορεί να απογειωθεί, είναι εθνική υπόθεση», σημείωσε.

Τα βασικά σημεία της πρότασης του ισπανού αρχιτέκτονα περιλαμβάνουν τον εξής σχεδιασμό:

- Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων που θα υπάρχουν στο Ελληνικό (υφιστάμενων και νέων) θα είναι τουλάχιστον 2 εκατ. τετραγωνικά μέτρα και όχι πάνω από 3 εκατ. τ.μ.
- Στην προς αξιοποίηση έκταση περιλαμβάνεται και το γκολφ της Γλυφάδας αλλά και το παραλιακό μέτωπο που περιλαμβάνει τη μαρίνα. Για το λόγο αυτό η παραλιακή λεωφόρος προβλέπεται να υπογειοποιηθεί ενώ στο επίπεδο του εδάφους θα διατηρηθεί οδικός άξονας που θα εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες μετακινήσεων.
- Η έκταση της πρώην πίστας του αεροδρομίου θα μετατραπεί σε πράσινο, δεν θα είναι όμως η μοναδική πράσινη περιοχή της έκτασης. Το πράσινο θα εκτείνεται μέχρι και τις παρυφές του ακινήτου, στα σύνορα με τους γύρω Δήμους.

Οικιστικά, το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή 6.200-6.500 σπιτιών με 15.000 κατοίκους, τη μεταφορά του 2-3% των κυβερνητικών κτιρίων, και την κατασκευή συνεδριακού κέντρου χωρητικότητας 10.000 ατόμων. Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία εμπορικού κέντρου, πανεπιστημίου και κέντρου έρευνας, media park, καλλιτεχνικού κέντρου, μουσείου, γραφείων επιχειρήσεων και ξενοδοχείου.
Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην εξοικονόμηση ενέργειας των κτιρίων, ενώ πολλές από τις ταράτσες θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά.

Πηγή: newscode.gr