ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

F.T: H Γερμανία έχει συμφέρον να σώσει την περιφέρεια

F.T: H Γερμανία έχει συμφέρον να σώσει την περιφέρεια
Η Γερμανία οφείλει και έχει συμφέρον να σώσει την περιφέρεια, υποστηρίζει η Financial Times. Ποια θα ήταν η θέση σήμερα του γερμανικού μάρκου...

Η Γερμανία οφείλει και έχει συμφέρον να σώσει την περιφέρεια, υποστηρίζει η Financial Times. Ποια θα ήταν η θέση σήμερα του γερμανικού μάρκου και σε ποιο ποσοστό θα έφταναν οι εξαγωγές της αν δεν υπήρχε το ευρώ, επισημαίνει η εφημερίδα, ενώ εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η γερμανική συμβολή θα βοηθήσει την Ελλάδα.

Η πρόσφατη κρίση στην Ευρώπη έχει λάβει τη μορφή ενός παιχνιδιού ηθικής, με την ασυλλόγιστη περιφέρεια (κυρίως στην Ελλάδα και την Ιρλανδία) έναντι ενός υπεύθυνου πυρήνα (τη Γερμανία). Αυτή η εικόνα έχει γίνει τόσο εδραιωμένη που επέτρεψε στη Γερμανία να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της απάντησης στην κρίση, και να τονίσει ότι η σκληρή γραμμή και οι μεταρρυθμίσεις στην περιφέρεια είναι τα βασικά στοιχεία της απάντησης αυτής.

"Η εικόνα αυτή είναι αναμφίβολα αλήθεια: Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ακολούθησαν μη βιώσιμη πολιτική και ζούσαν πέρα από τις δυνατότητές τους. Αυτή όμως δεν είναι όλη η αλήθεια: το ευρώ είναι καλό για τη Γερμανία, ιδιαίτερα για τις γερμανικές εξαγωγές, επειδή είναι πιο αδύναμο από ό, τι το γερμανικό μάρκο θα ήταν - ακριβώς λόγω του ότι περιλαμβάνει χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Το βασικό ερώτημα είναι το εξής: "Πως θα ήταν το γερμανικό μάρκο πριν από την κρίση και πως σήμερα, αν δεν υπήρχε ευρώ;" Το γεγονός είναι ότι η γερμανική οικονομία δεν θα κατέγραφε 4% ανάπτυξη αν δεν υπήρχε το ευρώ", υποστηρίζει η εφημερίδα.

Περισσότερα στο newscode.gr