ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κόκκινο» τα επιτόκια των δανείων

Στο «κόκκινο» τα επιτόκια των δανείων
Τα ύψη έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια...

Τα ύψη έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς αυξήθηκαν στο 8,5% - 9% από 4% - 5%, με αποτέλεσμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην προλαβαίνουν πλέον τις αναπροσαρμογές στις δόσεις των δανείων τους.

Όσες επιχειρήσεις ζητούν να πάνε σε ρύθμιση, αναγκάζονται να πληρώσουν ιδιαίτερα αυξημένα επιτόκια, ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι διαρροές των καταθέσεων που έφτασαν τα 13 δις. Ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2011, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον Απρίλιο νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκταμίευσαν από τις τράπεζες περίπου 2,4 εκατ. ευρώ, κυρίως για να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις.
Το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά δάνεια, κυμαινόμενο, διαμορφώνεται στο 4,25%, πράγμα που σημαίνει ότι το περιθώριο διατηρείτε σταθερά στις 3 μονάδες.

Όσον αφορά τις καταθέσεις στους λογαριασμούς όψεως των επιχειρήσεων το μέσο επιτόκιο κινήθηκε πτωτικά (0,38% από 0,41%), ενώ στους λογαριασμούς προθεσμίας των νοικοκυριών το επιτόκιο αυξήθηκε στο 3,88% τον Απρίλιο 2011 (από 3,75% τον Μάρτιο 2011).

Επίσης ανοδικά κινήθηκαν τα κυμαινόμενα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια, με το μέσο επιτόκιο να αυξάνεται στο 7,26%, ενώ το αντίστοιχο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε στο 9,91%.