ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist κατά πάντων στην Ελλάδα

Economist κατά πάντων στην Ελλάδα
«It's all Greek to them» (ελ. απόδοση: τους είναι όλα κινέζικα) είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Economist για την Ελλάδα...

«It's all Greek to them» (ελ. απόδοση: τους είναι όλα κινέζικα) είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Economist για την Ελλάδα.

Ο Economist ασκεί σκληρή κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον Αντώνη Σαμαρά, εκτιμώντας ότι εφόσον δεν βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα, η κοινωνική αναταραχή θα γίνει ακόμη πιο έντονη.

«Κάντε μια βόλτα στην Αθήνα ένα βράδυ και θα διαπιστώσετε όλα τα σημάδια της οικονομικής δυσχέρειας. Τα καταστήματα είναι κλειστά. Ακόμη και τα φθηνά εστιατόρια είναι μισοάδεια. Η πλατεία Συντάγματος όμως, είναι γεμάτη όλη τη νύχτα. Όχι με γλεντζέδες, αλλά με διαδηλωτές, που καταγγέλλουν την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης καθώς και τα δεινά του καπιταλισμού», ξεκινά το δημοσίευμα.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου έχει αναζητήσει τρόπους για να αναβιώσει το πνεύμα της αρχαίας Αγοράς, αλλά ποτέ του δεν φαντάστηκε τέτοια εξέγερση. Ένα πανό γράφει «Γιώργο, τράβα σπίτι σου», μια αναφορά στον τόπο γέννησής του, τις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα κινείται επί ξηρού ακμής. Έχει χρεοκοπήσει. Ακόμα χειρότερα, τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις δεν φαίνεται ότι βελτιώνουν την κατάσταση. Οι αγορές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, εκφράζοντας ανησυχίες για τον κίνδυνο ελληνικής παύσης πληρωμών. «Για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο, ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να παρακαλέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για νέο δανεισμό», επισημαίνει το δημοσίευμα. Ως αντάλλαγμα, θα πρέπει να υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα και να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων και δημόσιας γης. Όλα αυτά, προκαλούν σύγχυση τόσο στους ευρωπαίους επενδυτές όσο και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Τι πήγε στραβά; Από τη μία, η ύφεση ήταν βαθύτερη από τις προβλέψεις, ενώ ο μεταρρυθμιστικός ρυθμός έχει επιβραδυνθεί, υποστηρίζει η τρόικα. Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ρίχνουν το φταίξιμο στο ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι επιδείνωσε την κατάσταση, μεταδίδοντας στις αγορές «ασαφή και μικτά μηνύματα» για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ήταν θύμα μιας στατιστικής βιαιότητας, καθώς η αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους έδειξε ότι ήταν μεγαλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, οπότε και η ανάκαμψη θα ήταν δυσκολότερη.

Θετικό γεγονός αποτελεί η αναμενόμενη άνοδος του ελληνικού τουρισμού, κυρίως λόγω των αναταραχών στον αραβικό κόσμο. Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά των στοιχείων δείχνει έναν άλλο ανησυχητικό παράγοντα: παρά την αύξηση των φόρων, η κυβέρνηση έχει αντλήσει λιγότερα έσοδα κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες, έναντι της περασμένης χρονιάς. Αυτό, λένε ορισμένοι, είναι σημάδι ότι η λιτότητα σκοτώνει την οικονομία και δεν την θεραπεύει.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ καθοριστικές, καθώς η επόμενη δόση θα πρέπει να εκταμιευτεί. Την ίδια ώρα, μέλη του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν έντονα, εκφράζοντας φόβους για την απώλεια της επιρροής τους στη βάση του κόμματος και στα συνδικάτα. Η ΝΔ, με επιβαρυμένο κυβερνητικό παρελθόν, αρνείται να συναινέσει, όπως της ζητά η Ευρώπη και το ΔΝΤ σε «αποτυχημένες μεταρρυθμίσεις», καίτοι συμφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Επίσης, το δημοσίευμα επικρίνει έντονα το πολιτικό σύστημα της χώρας, καθώς οι πολιτικοί, που συσσώρευσαν το χρέος, αντιμετωπίζουν το κράτος ως πηγή λεηλασίας και πελατειακών σχέσεων.

Αλλά και στο εξωτερικό, Γερμανία και ΕΚΤ διαφωνούν για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων.

Ο Βαλκανικός Τίγρης

«Μπορούν οι Έλληνες να είναι περισσότερο Σκανδιναβοί και λιγότερο Βαλκάνιοι;» διερωτάται ο Economist, αναφερόμενος στις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο κράτος.

«Μπορεί, με αποφασιστική ηγεσία. Ωστόσο, ακόμη και υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου θεωρούν ότι στερείται τόλμης. Επίσης, πολλοί ηγέτες της Ε.Ε. θεωρούν ανεύθυνη την κριτική του Αντώνη Σαμαρά. Για να υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας, η Ελλάδα χρειάζεται να αποκτήσει την αίσθηση του εθνικού σκοπού. Ο χρόνος πιέζει. Το χρήμα φεύγει από τη χώρα. Εάν η οικονομία δεν αναβιώσει σύντομα, η διάθεση των διαδηλωτών στην Πλατεία Συντάγματος θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο επιθετική», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή:newscode.gr