ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υποβάθμιση της S&P μας έριξε κάτω από Εκουαδόρ και Γρενάδα!

Η υποβάθμιση της S&P μας έριξε κάτω από Εκουαδόρ και Γρενάδα!
Η νέα χθεσινή υποβάθμιση της Standard and Poor’s κατά τρεις βαθμίδες από την κατηγορία Β στην κατηγορία CCC, μόλις τέσσερις βαθμίδες από την χρεωκοπία, έφερε...

Η νέα χθεσινή υποβάθμιση της Standard and Poor’s κατά τρεις βαθμίδες από την κατηγορία Β στην κατηγορία CCC, μόλις τέσσερις βαθμίδες από την χρεωκοπία, έφερε την χώρα μας στο πάτο της παγκόσμιας αξιολόγησης κάτω από χώρες όπως το Εκουαδόρ, η Τζαμάικα, το Πακιστάν και η Γρενάδα!

Ο ξένος οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Ελλάδα για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς η προηγούμενη υποβάθμιση έλαβε χώρα στις 09/05/2011, ενώ προειδοποίησε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρεωκοπίας.

Ο οίκος αξιολογησης αναφέρει ότι οι πιθανότητες της Ελλάδα να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση χρέους η οποία να καλύπτει τα κριτήρια της για τον ορισμό της πτώχευσης είναι ιδιαίτερα αυξημένες.«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι υπάρχει σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα μίας ή περισσότερων χρεοκοπιών, όπως ορίζεται από τα κριτήριά μας για πλήρη και έγκαιρη αποπληρωμή, σε σχέση με τις προσπάθειες των πιστωτών να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η S&P.

Παράλληλα επισημαίνει πως οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της τρόικας είναι μεγάλοι, δεδομένων και των πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της χώρας.

Επιπλέον εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης το "κούρεμα" του χρέους θα κινηθεί μεταξύ 50 και 70%, εκτιμήση που είχε επαναλάβει και στην υποβάθμιση της πριν από περίπου ένα μήνα.

Ο ξένος οίκος είπε ότι η ΕΕ είναι αρκετά πιθανό να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους --μέσω ανταλλαγής ομολόγων ή της επέκτασης των λήξεων τους -- με τους ιδιώτες να αναλαμβάνουν μέρος του κόστους. "Κατά την άποψή μας τέτοιου είδους συναλλαγές πιθανόν θα είναι λιγότερο επιθυμητές από την αναχρηματοδότηση του χρέους και θα θεωρηθεί βάσει των κριτηρίων της S&P χρεωκοπία", είπε.

"Σε μία τέτοια περίπτωση η πιστοληπτική αξιολόγηση θα υποχωρήσει στην κατηγορία "επιλεκτική χρεωκοπία" ("selective default" ή SD), πρόσθεσε ο οίκος.

Πηγή: newscode.gr