ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ της γερμανικής λύσης ως προς το χρέος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέρ της γερμανικής λύσης ως προς το χρέος
Ο Οικονομικός και Νομισματικός επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

Ο Οικονομικός και Νομισματικός επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει μια λύση για τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας, η οποία θα περιλαμβάνει την εθελοντική επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων, πρόταση την οποία προωθεί το Βερολίνο αλλά θα αποκλείει σε κάθε περίπτωση ένα credit event. «Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση και είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε μέχρι τα τέλη Ιουνίου», συμπλήρωσε ο Ρεν.

"Δεν απέχουμε πολύ από μία κοινή λύση που ορισμένοι σκέφτονται", εξηγεί ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. "Ορισμένοι Ευρωπαίοι συμμερίζονται τη γερμανική θέση, άλλοι όχι", προσθέτει.

"Επεξεργαζόμαστε μία συμφωνία με βάση την πρωτοβουλία της Βιένης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα επεκτείνουν τη διάρκεια των δανείων τους, και αυτό σε εθελοντική βάση", διευκρινίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες κάνοντας μάλιστα μια κοινή ανακοίνωση για την υποστήριξη της Ελλάδας, που θα γίνει μέσα στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroυp με θέμα το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας ενώ αργότερα θα συγκληθεί και έκτακτο Ecofin.

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν επίσης στις 20 Ιουνίου για να συζητήσουν την επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ μετά από κάποιες μέρες θα ακολουθήσει η Σύνοδος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ρεν επεσήμανε, ωστόσο, πως η ελληνική κυβέρνηση απαιτείται να κερδίσει τη στήριξη όλων των κομμάτων όσον αφορά τα νέα μέτρα, ενώ προειδοποίησε ότι δεν έχει πολύ χρόνο να δράσει. «Οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν πλέον πολύ χρόνο. Υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες βοηθάμε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος και να αναθερμάνει την οικονομία. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνον, εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα στηρίξουν το πρόγραμμα», λέει ο κ. Ρεν.

"Οι Ευρωπαίοι εταίροι εξήγησαν στους Έλληνες, πόσο σημαντικό είναι να επιτευχθεί συναίνεση στη χώρα. Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία, συνέβη στην Πορτογαλία, γιατί δεν μπορεί να είναι εφικτό στην Ελλάδα;», λέει ο κ. Ρεν, ο οποίος θεωρεί «ουσιαστικό» στοιχείο την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης. «Αναμένω, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει την αντιπολίτευση στο καράβι, ότι θα ενώσει τη χώρα. Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες, κατά τις οποίες εσωτερικές πολιτικές διαμάχες μπαίνουν στην άκρη και λαμβάνονται θεμελιακές αποφάσεις για μια χώρα», υπογραμμίζει ο κ. Ρεν.

Τέλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε περισσότερη «λεκτική πειθαρχεία» στη διαμάχη σχετικά με την ελληνική βοήθεια και αναγνώρισε τη φθίνουσα υποστήριξη σε επιπλέον βοηθητικές δράσεις από συγκεκριμένα ευρωπαϊκά μέλη.

Πηγή: newscode.gr