ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ατζέντα των κρίσιμων συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin

H ατζέντα των κρίσιμων συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε άτυπες συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup...

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε άτυπες συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup (Κυριακή 19 Ιουνίου) και Ecofin (Δευτέρα 20 Ιουνίου) στο Λουξεμβούργο.

Στο Eurogroup θα τεθεί επί τάπητος η συζήτηση για το νέο δάνειο στην Ελλάδα και το θέμα της συμμετοχής σε αυτό σε εθελοντική βάση των ιδιωτών επενδυτών. Έπειτα από το γαλλογερμανικό «ναι» σε μία λύση εθελοντικής ανανέωσης ομολόγων, τύπου Βιέννης, εκτιμάται πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της 5ης δόσης προς τη χώρα μας. Ακόμη στη συνεδρίαση θα υπάρξει και η δέσμευση για κάλυψη της χρηματοδότησης για τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα “λύσει τα χέρια” τού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την Δευτέρα θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Ecofin στην οποία θα συζητηθούν τα παρακάτω ζητήματα:

Νομοθετικές διαβουλεύσεις

1. Νομοθετικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση:

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2010, η Ε. Επιτροπή παρουσίασε έξι προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης. Στις 15 Μαρτίου 2011, το Συμβούλιο ECOFIN κατέληξε σε συμφωνία γενικής προσέγγισης και για τις έξι προτάσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου έκανε σαφή έκκληση για την υιοθέτηση του πακέτου τον Ιούνιο του 2011. Ο πρώτος τριμερής διάλογος έλαβε χώρα στις 20 Απριλίου 2011 και πολλές σχετικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν έκτοτε. Το Συμβούλιο ECOFIN του Μαΐου έδωσε περαιτέρω καθοδήγηση επί διαφόρων οριζοντίων θεμάτων, προκειμένου η Προεδρία να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ).

Η τελική συνάντηση της τριλογίας έγινε στις 15 Ιουνίου και η Προεδρία, στις 16 Ιουνίου, απέστειλε στα κράτη-μέλη τα κείμενα των οριστικών συμβιβαστικών προτάσεων. Στις 17 Ιουνίου, η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων προβλέπεται να συμφωνήσει επί του προτεινόμενου πακέτου και στη συνέχεια της ίδιας μέρας να στείλει επιστολή προς το ΕΚ. Το Συμβούλιο ECOFIN της 20ης Ιουνίου θα πρέπει να υιοθετήσει την επικαιροποιημένη γενική προσέγγιση. Το αυστηρό αυτό χρονοδιάγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΚ να ψηφίσει στις 20 Ιουνίου, ενώ η τελική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στη μίνι ολομέλεια στις 23 Ιουνίου.

Αναφορικά με τις γενικές κατευθύνσεις και τα βασικά στοιχεία του νέου προτεινόμενου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, το ΕΚ και το Συμβούλιο σε γενικές γραμμές συμπλέουν. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ της θέσης του ΕΚ και της γενικής προσέγγισης του Συμβουλίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΕΚ νομοθετεί μαζί με το Συμβούλιο σε τέσσερις από τις έξι νομοθετικές προτάσεις, η Προεδρία προσπαθεί να πετύχει ισορροπημένο συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των κρατών-μελών και τους ρόλους του Συμβουλίου και του ΕΚ.

Σε συνέχεια εντατικών διαπραγματεύσεων, η Προεδρία θεωρεί ότι τα περισσότερα θέματα έχουν επιλυθεί ή μπορούν να επιλυθούν ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός. Ωστόσο, τα ακόλουθα πολιτικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά, εκ των οποίων το σημαντικότερο για το ΕΚ είναι η ψηφοφορία αντεστραμμένης ειδικής πλειοψηφίας στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης:

Ζήτημα 1ο: Ψηφοφορία ανεστραμμένης ειδικής πλειοψηφίας
Ζήτημα 2ο: Ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην υιοθέτηση του πίνακα αποτελεσμάτων

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr