ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δεινή θέση η Alpha Bank

Σε δεινή θέση η Alpha Bank
Η παραδοχή του κ. Ιωάννη Κωστόπουλου μπορεί να ερμηνευθεί ως ομολογία παραπλάνησης των επενδυτών...

«Εάν δεν γινόταν αυτή η αύξηση (σ.σ. του 1 δισ. ευρώ το 2009), δεν θα υπήρχαμε σήμερα. Αυτή μας έσωσε και μας σώζει ακόμη» ανέφερε ο Πρόεδρος της Alpha κ. Ιωάννης Κωστόπουλος στη Γενική Συνέλευση των μετόχων παραδεχόμενος ουσιαστικά την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τράπεζα.

Η παραδοχή αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ως ομολογία παραπλάνησης των επενδυτών δεδομένου ότι τότε ως λόγος της αύξησης είχε ανακοινωθεί η αποπληρωμή της κεφαλαιακής ενίσχυσης που είχε λάβει υπό τη μορφή προνομιούχων μετοχών η τράπεζα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Πλέον καθίσταται προφανές ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει ενώ όσο και αν η διοίκηση της Alpha προσπαθεί να το αποκρύψει η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση είναι απολύτως αναγκαία.

Με τη διαφορά ότι σήμερα η τράπεζα δεν έχει καμία δυνατότητα να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές και απλά ζητεί την έγκριση των μετόχων να το πράξει όταν και εφ όσον προκύψει τέτοια δυνατότητα. Και δεν υπάρχει η δυνατότητα καθώς οι ανάδοχοι δεν είναι πρόθυμοι να παράσχουν εγγύηση κάλυψης.

Ένταξη στο Ταμείο Στήριξης

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Νewscode ο προγραμματισμός της τράπεζας αφορά στην άντληση κεφαλαίων άνω του 1,5 δισ. ευρώ ποσό που θεωρείται το ελάχιστο ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ενταχθεί στο Ταμείο στήριξης των τραπεζών.

Η ένταξη στο ταμείο στήριξης θα σημάνει αυτόματα και την απώλεια μετοχικού ελέγχου της τράπεζας από τη νυν διοικητική ομάδα η οποία ήδη με χαμηλά ποσοστά διατηρεί τον έλεγχο.

Πάντως τα χρονικά περιθώρια για τη διενέργεια αύξησης κεφαλαίου από την Alpha στενεύουν καθώς επίκειται και έλεγχος των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια από ανεξάρτητο οίκο κατ επιταγήν της τρόικα.

Ο έλεγχος αυτός εκτιμάται ότι θα έχει επιδράσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια όλων των τραπεζών της Alpha συμπεριλαμβανόμενης ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η υποχρέωση διατήρησης του core tier 1 πάνω από τα επίπεδα του 10% το 2012.

Σημειωτέον ότι πέραν των άλλων υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει και το θέμα των υποχρεώσεων των τραπεζών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ένα θέμα που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Alpha με το ερώτημα αν και κατά πόσο υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου και των ασφαλισμένων να πλανάται αναπάντητο.