ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκαπενταύγουστος με ραβασάκια περαίωσης

Δεκαπενταύγουστος με ραβασάκια περαίωσης
Αντιμέτωποι με την εφορία θα έρθουν πριν προλάβουν ολοκληρώσουν τις διακοπές τους 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες...

Αντιμέτωποι με την εφορία θα έρθουν πριν προλάβουν ολοκληρώσουν τις διακοπές τους 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα κληθούν να αποφασίσουν εντός πέντε ημερών να πληρώσουν εφορία για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών τους υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 ή να ετοιμαστούν για έλεγχο με διαδικασίες εξπρές.

Τα πρώτα ραβασάκια της εφορίας αναμένεται να καταφθάσουν εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου και αφενός μεν θα προσδιορίζουν τον πρόσθετο φόρο περαίωσης, ταυτόχρονα όμως θα αποτελούν και ειδοποιητήριο ελέγχου.

Η νέα περαίωση θα στοιχίσει στους φορολογούμενους από 300 ως 1.000 ευρώ για κάθε χρήση και εκτιμάται ότι θα αποφέρει 850 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.

Υπολογίζεται δε ότι θα αφορά περί τις 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, οι οποίοι είτε αγνόησαν την αρχική ρύθμιση του 2010 και δεν αποδέχθηκαν να πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους εισοδήματος και Φ.Π.Α. που ανέγραφαν τα ειδικά εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης είτε εντάχθηκαν στην αρχική ρύθμιση αλλά μόνο για ορισμένες από τις εκκρεμείς φορολογικές χρήσεις των ετών 2000-2009.

Αφορά επίσης ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ και εξαιρέθηκαν την αρχική ρύθμιση, καθώς και επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και έως 40 εκατ. ευρώ, αλλά και εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο που είχαν εξαιρεθεί από την αρχική ρύθμιση.

Με την αποδοχή του σημειώματος περαίωσης καταβάλλεται προκαταβολή 20% του ποσού της συνολικής οφειλής που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Το ποσό αυτής της προκαταβολής δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 500 ευρώ, εκτός αν το ποσό της συνολικής οφειλής είναι μικρότερο από 500 ευρώ.

Οι δόσεις μπορούν να φτάσουν έως και τις 24 μηνιαίες ανάλογα με το συνολικό ποσό. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον, εντός του οποίου το εκκαθαριστικό σημείωμα έγινε αποδεκτό και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των αντίστοιχων επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται σχετική ειδοποίηση του υπόχρεου.

Σε περίπτωση που το ποσό καταβληθεί ολόκληρο εντός της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 10%.