ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέση κοινής αποδοχής Σαρκοζί – Μέρκελ για την Ελλάδα

Θέση κοινής αποδοχής Σαρκοζί – Μέρκελ για την Ελλάδα
Λίγες ώρες πριν το ξημέρωμα και μετά από πολύωρη συζήτηση, που έληξε...

Λίγες ώρες πριν το ξημέρωμα και μετά από πολύωρη συζήτηση, που έληξε την Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ κατέληξαν σε θέση κοινής αποδοχής, για τη διάσωση της Ελλάδας.

Με την κοινή θέση των δύο ηγετών συμφώνησε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τους συνάντησε εκτάκτως στο Βερολίνο, όπου και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Πληροφορίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν δόθηκε από κανένα εκ των τριών συνομιλητών. Μάλιστα, η είδηση για την κατάληξη της συνομιλίας προέρχεται από πηγή ης Γαλλικής αντιπροσωπείας.

Ο μόνος που γνωρίζει λεποτομέρειες για την απόφαση του Γάλλου προέδρου της Γερμανίδας καγκελαρίου, καθώς και της συναίνεσης του Τρισέ, αν και δεν ήταν παρών κατά τις συζητήσεις, είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σημειώνεται, ότι αυτή η κοινή θέση, δήλωσε η πηγή της γαλλικής αντιπροσωπείας, θα χρησιμεύσει ως βάση για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, πως η κρίση χρέους που έχει συγκλονίσει τη ζώνη του ευρώ και, ειδικότερα τόσο το χρέος, όσο και ο τρόπος αποπληρωμής του από την Ελλάδα, έφεραν σε αντιπαράθεση Γαλλία και ΕΚΤ από τη μία πλευρά και Γερμανία από την άλλη, αφορούσε στις ρυθμίσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην Ελλάδα, που θα βοηθήσουν σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας της χώρας.