ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανάσα» από τα δικαστήρια στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

«Ανάσα» από τα δικαστήρια στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Χρέη πολλών χιλιάδων ευρώ που έχουν υπερχρεωμένοι πολίτες σε τράπεζες...

Χρέη πολλών χιλιάδων ευρώ που έχουν υπερχρεωμένοι πολίτες σε τράπεζες αναμένεται να διαγράψουν τέσσερις νέες δικαστικές αποφάσεις από Ειρηνοδικεία.

Οι συγκεκριμένες ευνοϊκές διατάξεις αναμένεται να δώσουν ανάσα σε πολύτεκνους, συνταξιούχους, ανέργους ή χαμηλόμισθους δανειολήπτες που έχουν πολλά χρέη και αδυνατούν να τα πληρώσουν.

Περισσότερες από 30 αποφάσεις οι οποίες στη πλειοψηφία τους είναι θετικές για τους πολίτες, έχουν εκδοθεί από τον περασμένο Μάιο, όταν και ξεκίνησαν οι δίκες στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Ήδη έχουν προσφύγει στα δικαστήρια περισσότεροι από 7.000 πολίτες, ενώ οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να διαγράψουν χρέη νοικοκυριών της τάξης των 300 – 600 εκατ. ευρώ.

Μετά την απόφαση-σταθμό του Ειρηνοδικείου Αθηνών για τη διαγραφή χρέους 200.000 ευρώ σε συνταξιούχο, ακολούθησε σωρεία ανάλογων αποφάσεων.

Δικηγόροι αλλά και μέλη καταναλωτικών οργανώσεων που ασχολούνται ενεργά με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επισημαίνουν ότι παρά τον καταιγισμό ευνοϊκών αποφάσεων από τα Ειρηνοδικεία, οι περισσότερες τράπεζες συνεχίζουν να μη συναινούν στις προσπάθειες για εξωδικαστικό συμβιβασμό με οφειλέτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.