ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα θα πληρώσουμε φέτος για πετρέλαιο θέρμανσης

Πόσα θα πληρώσουμε φέτος για πετρέλαιο θέρμανσης
Μπορεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τον περασμένο Απρίλιο να έκλεισε στα 80 λεπτά ...

Μπορεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τον περασμένο Απρίλιο να έκλεισε στα 80 λεπτά το λίτρο, όμως ο φετινός χειμώνας θα είναι μάλλον «βαρύτερος» και οι καταναλωτές θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη, προκειμένου να ζεσταθούν.

Η πλήρης εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μετατέθηκε για τον Οκτώβριο του 2012, ωστόσο φέτος θα αυξηθεί ο φόρος στο πετρέλαιο κατά 12 έως 20% το λίτρο.

Η τιμή στην Αττική αναμένεται να κυμανθεί στα 90 λεπτά το λίτρο και γύρω στα 95 λεπτά στη Βόρειο Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν το σενάριο, κατά την εξίσωση από το 2012 του φόρου στους δύο τύπους πετρελαίου, να μειωθεί ο φόρος στο κίνησης ώστε να μην είναι μεγάλη η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί και σίγουρα η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από τη γενικότερη πορεία της οικονομίας και τις προθέσεις της τρόικας.

Για φέτος ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου υπολογίζεται σε περίπου 60 λεπτά το χιλιόλιτρο (από 21 λεπτά το χιλιόλιτρο που ήταν πέρυσι) δηλαδή 6 λεπτά το λίτρο.

Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και 23% Φ.Π.Α. δηλαδή περίπου 14 λεπτά το χιλιόλιτρο συν το χονδρεμπορικό και λιανεμπορικό κέρδος καθώς και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις της τιμής υπέρ του δημοσίου (τελωνεία κτλ.).