ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παύση πληρωμών - Λεφτά υπάρχουν μόνο για μισθούς και συντάξεις

Παύση πληρωμών - Λεφτά υπάρχουν μόνο για μισθούς και συντάξεις
Σε «παύση πληρωμών» κάθε κονδυλίου πλην μισθών και συντάξεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών...

Σε «παύση πληρωμών» κάθε κονδυλίου (προμήθειες, επιχορηγήσεις ΠΔΕ, επιστροφές φόρων και ΦΠΑ σε αγροτικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις κτλ.) πλην μισθών και συντάξεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών υπό τον φόβο της μη καταβολής της έκτης δόσης από τους δανειστές.

Στόχος είναι να εξασφαλιστούν οι πόροι για να καταβληθούν κανονικά η μισθοδοσία και οι συντάξεις τον Οκτώβριο και ως τα μέσα Νοεμβρίου, ωσότου αρχίσουν να αποδίδουν τα εισπρακτικά μέτρα (τέλος ακινήτων, έκτακτη εισφορά).

Μόνο για μισθούς και συντάξεις το Δημόσιο χρειάζεται κάθε μήνα 1,7 δισ. ευρώ.

Η απειλή της τρόικας να αφήσει την χώρα …στον αέρα αν δεν πειστεί με γραπτές δεσμεύσεις για την άμεση υλοποίηση των μέτρων έχει προκαλέσει αναστάτωση.

Επιστολή Βενιζέλου σε Λαγκάρντ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος έστειλε επιστολή προς το ΔΝΤ την Κυριακή το βράδυ, δύο ώρες πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα.

Σ’ αυτήν παρέθετε τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να λάβει η ελληνική πλευρά, ωστόσο αναμένεται να σταλεί και νέο σημείωμα με τα μέτρα απολύτως κοστολογημένα.

Το ΔΝΤ αρνήθηκε το βράδυ της Δευτέρας να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει ότι η επιστολή παραλήφθηκε και δεν απάντησε επίσης στο ερώτημα πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν.