ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα για τους δανειολήπτες η μείωση του ευρώ – επιτοκίου

Ανάσα για τους δανειολήπτες η μείωση του ευρώ – επιτοκίου

Αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%

Στη μείωση του κόστους δανεισμού προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αιφνιδιάζοντας ακόμα και τις αγορές.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της κατά 0,25% σε 1,25%. Οι αγορές δεν ενέμεναν μια τέτοια κίνηση, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη κλιμακώνεται μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώνονται επίσης κατά 0,25% σε 2% και 0,50% αντίστοιχα.

Οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από τις 9 Νοεμβρίου.

«Η απόφαση μείωσης των επιτοκίων αντανακλά τις αναταράξεις που παρατηρούνται στις αγορές και κυρίως στο αρνητικό κλίμα εμπιστοσύνης έναντι της ευρωζώνης», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην πρώτη συνέντευξη τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Τι σημαίνει η μείωση του επιτοκίου

Ένας δανειολήπτης που είχε λάβει στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 30 ετών και επιτόκιο 3,5%, η σημερινή δόση διαμορφώνεται στα 911,54 ευρώ. Η νέα δόση θα διαμορφωθεί στα 883,64 ευρώ.

Δηλαδή θα υπάρξει μείωση κατά 27,9 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ήταν η μοναδική μεγάλη κεντρική τράπεζα που είχε προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων μετά την κλιμάκωση της κρίσης τα δύο τελευταία χρόνια.Συγκεκριμένα, είχε αυξήσει κατά 0,25% το κόστος δανεισμού τον Απρίλιο και τον Ιούλιο.