ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τί θα πει ο Βενιζέλος στο Eurogroup

Τί θα πει ο Βενιζέλος στο Eurogroup

Θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να παράσχει στους ομολόγους του που θα λάβουν μέρος στη συνεδρίαση του Eurogroup διαβεβαιώσεις και πολιτικές εγγυήσεις για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η Ελλάδα στο προσεχές διάστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα και για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την τήρηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Παράλληλα, θα αποσαφηνίσει πως ήδη έχει υπάρξει προεργασία για ολοκλήρωση των προκαταβολικών δράσεων, στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα πριν τις 15 Δεκεμβρίου για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Ο κ. Βενιζέλος θα προσπαθήσει δηλαδή η χώρα να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της, την ώρα που αναμένονται με αγωνία οι αντιδράσεις των δανειστών μας στο άκουσμα του νέου πρωθυπουργού.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, επισήμως, δεν υπάρχει στην ατζέντα η 6η δόση, αλλά το βασικό ζήτημα είναι η κρίση του ευρώ και προφανώς οι εξελίξεις στην Αθήνα, που θα κρίνουν πολύ περισσότερα από την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Τα ποσά που περιμένει η Ελλάδα άμεσα και τα οποία μπλόκαραν στην είδηση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, είναι 88 δισ. ευρώ:

• 8 δισ. ευρώ για την έκτη δόση,
• 30 δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι Τράπεζες με την επανακεφαλαιοποίησή τους,
• 30 δισ. ευρώ πρόσθετη βοήθεια για τη διαδικασία του «κουρέματος» και
• περίπου 20 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη δόση του νέου δανείου με πολύ ευνοϊκότερους όρους.

Αν η ΕΕ ξεμπλοκάρει την χορήγηση του μεριδίου της από την 6η δόση προς την Ελλάδα (τα 5,8 σε σύνολο 8 δισ.), τότε θα εκκρεμεί η έγκριση του ΔΝΤ για το δικό του μερίδιο (2,2 δισ.), καθώς το Δ.Σ. του Ταμείου δεν αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα αυτό, πριν τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος θα δεσμευθεί πως η χώρα θα καταθέσει προς ψήφιση εντός των συνταγματικών προθεσμιών τον Προϋπολογισμό του 2012 (πριν τις 20 Νοεμβρίου), το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και θα κυρώσει και την νέα δανειακή σύμβαση.

Θα διαβεβαιώσει ακόμη πως η Ελλάδα επιθυμεί την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα, αλλά και τη διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.