ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στον αέρα» δώρο Χριστουγέννων και συντάξεις

«Στον αέρα» δώρο Χριστουγέννων και συντάξεις

Πανικό έχει προκαλέσει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το ορατό πλέον ενδεχόμενο να μην καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων και οι συντάξεις Δεκεμβρίου λόγω του οικονομικού αδιεξόδου των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι διοικήσεις των ταμείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αναζητούν άμεσα 450 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν εγκαίρως τα δώρα του Δεκεμβρίου και οι συντάξεις Δεκεμβρίου, οι οποίες καταβάλλονται το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σήμερα θα επαναληφθεί σύσκεψη του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, για να αναζητηθούν κονδύλια στον προϋπολογισμό ώστε να αποφευχθεί η «στάση πληρωμών» των ασφαλιστικών ταμείων.

Προηγήθηκε σύσκεψη την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας, επίσης με τη συμμετοχή του κ. Σαχινίδη, στη διάρκεια της οποίας προσδιορίσθηκαν επακριβώς οι ανάγκες των Ταμείων και εξαντλήθηκαν τα ενδεχόμενα αναζήτησης χρημάτων από το εσωτερικό του ασφαλιστικού συστήματος, μέσω δανεισμού από άλλα Ταμεία.

Η τρόικα είχε εγκρίνει από το καλοκαίρι, επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για το ΙΚΑ, αναγνωρίζοντας την μείωση των εσόδων που έχει υποστεί το Ταμείο, εξαιτίας της ύφεσης, της αυξημένης ανεργίας, αλλά και της μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε προς τους συναδέλφους του στο υπουργείο Εργασίας ότι «δεν έχει ορατή λύση στο πρόβλημα» και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα σύσκεψη την Τετάρτη, αφού προηγουμένως «ξεσκονίσει» τα υπόλοιπα όλων των «κωδικών του προϋπολογισμού».

Το ΙΚΑ αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα ολόκληρο το 2011, έτος που χαρακτηρίσθηκε από τον διοικητή του κ. Ρ. Σπυρόπουλο ως «το χειρότερο στην ιστορία του Ιδρύματος».

Το αν θα πληρωθούν ή όχι οι συντάξεις του Δεκεμβρίου, θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις του κ. Σαχινίδη.