ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 6 δισ. ευρώ χρωστάει το κράτος σε ιδιώτες

Πάνω από 6 δισ. ευρώ χρωστάει το κράτος σε ιδιώτες

Στα 6,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές του κράτους σε ιδιώτες σύμφωνα με τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Μεγαλύτερος κακοπληρωτής παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία που οφείλουν 2,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ χρωστά το Ταμείο Πρόνιας δημοσίων υπαλλήλων). Ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,7 δισ. ευρώ (νέα χρέη), οι ΟΤΑ και τα υπουργεία.

Σε ό,τι αφορά τα υπουργεία τις μεγαλύτερες οφειλές έχει το Εθνικής Άμυνας (ανέρχονται στα 268 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 123 εκατ. ευρώ είναι οφειλές των στρατιωτικών νοσοκομείων), ακολουθεί το υπουργείο Υποδομών (με οφειλές 251 εκατ. ευρώ) και το προστασίας του πολίτη με οφειλές 68 εκατ. ευρώ.

Οι οφειλές του κράτους προς ιδιώτες και προμηθευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ανέρχονται στα 504 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές οφειλές θα πρέπει να διακανονιστούν τις επόμενες εβδομάδες, μαζί με τη συμφωνία για το νέο δάνειο, προκαλώντας νέα αύξηση ελλείμματος και χρέους στα χρόνια στα οποία θα καταλογιστούν.