ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστουγεννιάτικο «κούρεμα» στις συντάξεις

Χριστουγεννιάτικο «κούρεμα» στις συντάξεις

«Ψαλιδισμένες» θα παραλάβουν τις συντάξεις τους περισσότεροι από 500.000 συνταξιούχοι για τον μήνα Δεκέμβριο.

Το …κούρεμα θα γίνει στις κύριες και επικουρικές όπως προβλέπεται από το νέο προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο.Στις συντάξεις του προσεχούς μήνα-η καταβολή των οποίων έχει ξεκινήσει από χθες-έχουν περιληφθεί οι μειώσεις του Δεκεμβρίου αλλά και του Νοεμβρίου.

Οι μειώσεις αν και ισχύουν από την 1η Νοεμβρίου ωστόσο επειδή είχαν καταβληθεί την ημέρα δημοσίευσης στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η παρακράτηση μεταφέρθηκε για τον επόμενο μήνα.

Η περικοπή αφορά στο 40% στις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ στους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας και στο ποσό που μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων υπερέβαινε τα 1000 ευρώ.

Στους συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας, έγινε περικοπή κατά 20%, στο ποσό που μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων υπερέβαινε τα 1200 ευρώ.

Περικοπή κατά 30% στο ποσό της επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνει τα 150 έχει γίνει και στις επικουρικές συντάξεις.

Εξαιρέσεις

Από τις μειώσεις εξαιρούνται οι συνταξιούχοι αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας, τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών οι αιμορροφιλικοί, οι μεταμοσχευμένοι όσοι πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεσογειακή αναιμία από μυασθένεια, ακρωτηριασμό, φωκομέλεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, οι συνταξιούχοι γονείς, αδέλφια και οι σύζυγοι αναπήρων, καθώς και τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες.