ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή 180 μοιρών για την εμπλοκή ιδιωτών στο μηχανισμό στήριξης

Στροφή 180 μοιρών για την εμπλοκή ιδιωτών στο μηχανισμό στήριξης

Το ενδεχόμενο να μην προβλέπεται συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) που προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ το 2013 εξετάζει η Ευρώπη, σύμφωνα με δηλώσεις τεσσάρων αξιωματούχων στο Reuters.

Οι συνομιλίες αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο διαβουλεύσεων για την αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών που απαιτεί η Γερμανία, ώστε να υπάρξουν αυστηρότεροι δημοσιονομικοί κανόνες.

Αρχικά, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει στη συμμετοχή ιδιωτών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κάτι που ζητούσε το Βερολίνο.

Ωστόσο, οι πηγές αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης επιθυμεί να μην προβλέπονται τέτοιου είδους ρήτρες στους κανόνες του μηχανισμού.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και όλες οι περιφερειακές χώρες τάσσονται κατά των ρητρών αυτών, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, διευκρίνισε.

Κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Γερμανία δεν είναι κάθετη στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά θα συναινούσε υπό την προϋπόθεση των γενικότερων τροποποιήσεων στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.