ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη Δευτέρα στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας

Τη Δευτέρα στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας

Ραντεβού στην Αθήνα έχουν δώσει για την προσεχή Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου οι εκπρόσωποι των οργανισμών που ασχολούνται με την ελληνική κρίση.

Από την Κυριακή αναμένονται στη χώρα μας οι επικεφαλής της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ο Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ Γιοχάνες Χαν (αρμόδιος το ΕΣΠΑ) και ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» Χορστ Ράιχενμπαχ.

Η τεχνική ομάδα της τρόικας (ΕΚΤ) και οι αρχηγοί της αποστολής είναι προγραμματισμένο να φτάσουν στην Αθήνα την Κυριακή και να παραμείνουν όλη την επόμενη εβδομάδα.

Η αποστολή χαρακτηρίζεται «διερευνητική» και στόχος της είναι η εξέταση της προόδου στην εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και η «πρώτη ανταλλαγή απόψεων για θέματα που σχετίζονται με ένα πιθανό δεύτερο πρόγραμμα».

Ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο πιέσεων για λήψη νέων μέτρων, καθώς τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση και οι εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για έλλειμμα άνω του 9,5% του ΑΕΠ εφέτος, κάτι που θα σημάνει σοβαρή απόκλιση από το στόχο του 9% που υπάρχει στον Προϋπολογισμό του 2012.

Ο Επίτροπος Χαν θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη και με τους περισσότερους υπουργούς της κυβέρνησης με θέμα την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Σε ορισμένες από τις συναντήσεις θα συνοδεύεται από τον κ. Ράιχενμπαχ.

Θα συζητηθεί επίσης το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την τελική έγκριση της αύξησης της κοινοτικής χρηματοδότησης για το ΕΣΠΑ στο 95%.